Σε ένα πρώτο «άνοιγμα» προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενόψει και της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, το ερχόμενο Σάββατο στις Βρυξέλλες, προχώρησε πριν λίγο ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

«Στην απάντηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση θα επαναλάβουμε και θα εξειδικεύσουμε τις θετικές επιπτώσεις του κρατικού μας προϋπολογισμού επί της ανάπτυξης. Θα υπάρξει επιτάχυνση των επενδύσεων και στο κοινοβούλιο θα γίνει και επαναδιατύπωση κάποιων παρεμβάσεων, αν μπορούν να αυξηθούν οι θετικές επιπτώσεις επί της ανάπτυξης, χωρίς να αλλάξει η συνολική λογική και τα περιεχόμενα των μέτρων», είπε ο ιταλός πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ζήτησε στην περίπτωση που το Ecofin συναινέσει στην επιβολή κυρώσεων, οι κυρώσεις αυτές να μπορέσουν να επιβληθούν στη διάρκεια μεγάλου χρονικού διαστήματος, ώστε, στο μεταξύ, ο ιταλικός προϋπολογισμός να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και να μειώσει το δημόσιο χρέος της.

Από την πλευρά του, ο ιταλός υπουργός οικονομικών Τζοβάνι Τρία παραδέχθηκε ότι αν το σπρεντ παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, μπορεί να αυξηθούν και οι τόκοι των τραπεζικών δανείων. Επανέλαβε, δε, ότι η κυβέρνηση της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων δεν εννοεί να προχωρήσει, ως έκτακτο μέτρο, σε ανάληψη χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των Ιταλών και ότι με τον προϋπολογισμό αυτό, ο στόχος είναι να αποφύγει, η χώρα, μια νέα περίοδο ύφεσης και ανεπαρκούς ανάπτυξης.