Να παγώσει τη σύνοδο κορυφής για το Brexit απειλεί η Άνγκελα Μέρκελ, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ολοκληρωθούν εντός των επόμενων 24 έως 48 ωρών.

Η γερμανίδα καγκελάριος άφησε να διαρρεύσει μέσω των διπλωματών της στις Βρυξέλλες ότι δεν είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί όταν συναντηθούν οι ηγέτες της ΕΕ και η βρετανίδα πρωθυπουργός την Κυριακή.

Το μπαλάκι είναι τώρα στα χέρια της Τερέζα Μέι και του προέδρου της της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, να υπογράψουν την τελική μορφή της συμφωνίας για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών, μέχρι το τέλος της συνάντησής τους στις Βρυξέλλες την Τετάρτη το απόγευμα και να είναι έτοιμη προς δημοσίευση την Πέμπτη το πρωί.

Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη υπογράψει τη ένα σχέδιο συμφωνίας 585 σελίδων που καλύπτει τα δικαιώματα των πολιτών, τον οικονομικό διακανονισμό των  39δις λιρών και τα ιρλανδικά σύνορα.

Οι διαπραγματευτές συνεχίζονται με βάσει τους όρους της πολιτικής διακήρυξης, μια περίληψη των επτά σελίδων η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Η Γερμανία θεωρείται απογοητευμένη από τις συνεχείς προσπάθειες της Γαλλίας, της Δανίας, των Κάτω Χωρών και του Βελγίου να εισαγάγουν ένα «δίχτυ ασφαλείας» σχετικά με την πρόσβαση στα βρετανικά αλιευτικά ύδατα ως προϋπόθεση για μια εμπορική συμφωνία.

Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στα υπόλοιπα κράτη μέλη σε συνεδρίαση την Τρίτη ότι η Μέρκελ δεν θα συμμετείχε στη σύνοδο της Κυριακής αν δεν υπάρξει κάποια συμφωνία.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι η ΕΕ είχε προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή διάσκεψης κορυφής.

Οι ηγέτες των 27 άλλων κρατών μελών της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν στις 9.30 π.μ. την Κυριακή πριν την άφιξη της Μέι, η οποία θα καταφτάσει στις 11 το πρωί.