Ο πρόεδρος Τραμπ παρέδωσε τελικά μια σειρά γραπτών απαντήσεων του σε ερωτήσεις που του απηύθυνε ο ειδικός ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ, σηματοδοτώντας ότι ίδιος, έκανε ότι είχε να κάνει με τις ερωτήσεις της έρευνας για την Ρωσία, σχολιάζει το “Politico.”

Ο Μάλερ θέλει ακόμη να ρωτήσει τον πρόεδρο Τραμπ σχετικά με τις ενέργειες του, από τότε που πήγε στον Λευκό Οίκο, ενώ οι γραπτές απαντήσεις του, κάλυψαν μόνο ένα μέρος για τις ρωσικές υποκλοπές στην προεκλογική περίοδο του 2016.

Πρόκειται για μία ανακριτική μάχη, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην έκδοση μίας κλήσης για κατάθεση του Αμερικανού προέδρου, αλλά και την παραπομπή της όλης υπόθεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Σε μια τέτοια περίπτωση η κατάθεση του προέδρου Τραμπ στον Μάλερ, είναι δυνατό να εξελιχθεί σε μία δικαστική υπόθεση, που θα δημιουργήσει νομικό προηγούμενο για τις μελλοντικές προεδρικές έρευνες στις ΗΠΑ. Ανάλογα με το ποιες εξελίξεις θα μπορούσαν να δρομολογηθούν, οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων, ενδέχεται να αντιδράσουν μέσα στο 2019, δρομολογώντας τις διαδικασίες για την αμφισβήτηση της άσκησης των προεδρικών εξουσιών από τον Τραμπ (impeachment).

Η κατάσταση μπορεί να γίνει σύντομα πολύπλοκα δύσκολη, καθώς στο επόμενο διάστημα ακολουθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δικηγόρων του Αμερικανού προέδρου και των μελών της ομάδας έρευνας του Μάλερ, για ζητήματα που σχετίζονται με τις προθέσεις που είχε ο Τραμπ για την απόλυση του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, τον Μάιο του 2017.

Για τα συγκεκριμένα ζητήματα, ο πρόεδρος Τραμπ ισχυρίζεται ότι δεν είναι υποχρεωμένος να απαντήσει, ενώ αυτά συνδέονται με το αντικείμενο διερεύνησης του Μάλερ, για το αν υπήρξε προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον Αμερικανό πρόεδρο ή από υψηλόβαθμους συνεργάτες του.

“Πρόκειται για βαθειά νερά και πολύπλοκες ερωτήσεις,” παρατηρεί ο Τζον Μπάρετ καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο (St. John University) που έχει εμπειρία από την συμμετοχή του στην έρευνα του Λόρενς Γουόλς, την περίοδο της προεδρίας Ρίγκαν κι αναφορικά με τις μυστικές πωλήσεις όπλων στο Ιράν.

Στην περίπτωση που ο Μάλερ διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να λάβει τις απαντήσεις που ζητάει, θα πρέπει να αποφασίσει αν ο ίδιος είναι έτοιμος να δοκιμάσει την εξουσία που έχει ως προς την έκδοση μίας κλήσης για την προσωπική κατάθεση του Αμερικανού προέδρου. Όπως έχει αναφερθεί σχετικά, τα μέλη της ομάδας έρευνας του Μάλερ έχουν διατυπώσει την απειλή αυτή, το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, κατά την περίοδο που διανύουμε το ενδεχόμενο αυτό αποκτάει μια σημαντική διάσταση για την πορεία των εξελίξεων, με δεδομένες τις νέες ισορροπίες που διαμορφώθηκαν μετά την 6η Νοεμβρίου, στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Σήμερα, την εποπτεία της έρευνας για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, ασκεί ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης Μάθιου Γουίτακερ, που επιλέχθηκε από τον πρόεδρο Τραμπ για την άσκηση υπηρεσιακών υπουργικών καθηκόντων, μετά την απόλυση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, στις 7 Νοεμβρίου.

Ο Γουίτακερ έχει προηγούμενα ασκήσει κριτική στην έρευνα που διεξάγει ο Μάλερ.

Στην περίπτωση που ο ειδικός ανακριτής κερδίσει την υποστήριξη του υπουργείου Δικαιοσύνης για την έκδοση μιας κλήσης κατάθεσης του Τραμπ, θα έχει ανοίξει ένα μεγάλο μέτωπο με τον Αμερικανό πρόεδρο και ίσως μία υπόθεση νομικής διαμάχης, η οποία ταχύτατα θα παραπεμφθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Εάν δρομολογηθεί μία τέτοια εξέλιξη και η υπόθεση φτάσει στο ανώτερο επίπεδο της αμερικανικής δικαιοσύνης, εκεί, υπάρχει ήδη μία συντηρητική πλειοψηφία δικαστών, η οποία και χαρακτηρίζεται από μία πιο φιλική διάθεση απέναντι στα επιχειρήματα που προβάλλει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Από την άλλη μεριά, νομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Μάλερ έχει ήδη συγκεντρώσει αρκετές πληροφορίες από έγγραφα, από αναρτήσεις του προέδρου Τραμπ στο Twitter, αλλά κι από μάρτυρες που έχουν καταθέσει, ώστε να μπορεί να ολοκληρώσει το μέρος της έρευνας του, που σχετίζεται με την παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης κι έτσι να προχωρήσει στην συγγραφή της αναφοράς του προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, αποφεύγοντας μία επίπονη δικαστική διαδικασία, γύρω από την επιδίωξη μιας κατάθεσης του προέδρου Τραμπ.

“Το προαίσθημα που έχω τουλάχιστον για την περίοδο αυτή, είναι ότι ο ειδικός ανακριτής δεν χρειάζεται την κατάθεση του προέδρου κι έχει δώσει στον πρόεδρο Τραμπ την δυνατότητα να καταθέσει, ώστε αυτός, αργότερα, να μην μπορεί να παραπονεθεί για τα συμπεράσματα ή τις ποινικές ενέργειες της αναφοράς του Μάλερ, όταν αυτή δημοσιοποιηθεί κατά την μία ή την άλλη διάσταση,” δήλωσε ο Τζακ Κουίν πρώην νομικός σύμβουλος στον Λευκό Οίκο, στην διάρκεια της προεδρίας του Μπιλ Κλίντον.

Για την ώρα, δεν είναι ξεκάθαρο ποια εξέλιξη θα πάρει η διαμάχη γύρω από το ενδεχόμενο μιας προσωπικής κατάθεσης του προέδρου Τραμπ.

Ο Μάλερ εξακολουθεί να τηρεί την ίδια στάση απόστασης από τα ΜΜΕ που είχε σε όλη την διάρκεια της 18μηνης έρευνας που διεξάγει για την Ρωσία, αρνούμενος να αποκαλύψει τις επόμενες κινήσεις του κι αφήνοντας την σχετική πληροφόρηση, να προέρχεται από το περιεχόμενο των δικαστικών εγγράφων.

Η στάση του αυτή, προκαλεί ένα μεγάλο κενό, που επιθυμούν να καλύψουν ο πρόεδρος Τραμπ μαζί με τους δικηγόρους του.

Ο Τράμπ στην διάρκεια μιας συνέντευξης του στον Κρις Γουάλας, που μεταδόθηκε από το Fox News την Κυριακή, εκτίμησε ότι “προφανώς” δεν θα δώσει μία κατάθεση στον Μάλερ, παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις του εδώ κι έναν χρόνο, στις οποίες και εξέφρασε την θέλησή του για να καταθέσει.

“Νομίζω ότι έχασα αρκετό χρόνο με αυτό το κυνήγι μαγισσών και η απάντηση είναι ότι προφανώς ‘έχουμε τελειώσει,’” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος την Κυριακή.

Από την πλευρά του, ο προσωπικός δικηγόρος του προέδρου Τραμπ, Ρούντι Τζιουλιάνι εξήγησε πρόσφατα στο “Politico” ότι παρά το γεγονός ότι η νομική ομάδα του Αμερικανού προέδρου ασχολούνταν με την συγγραφή των απαντήσεων στις ερωτήσεις του Μάλερ, δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο διεξαγωγής συνομιλιών με την ομάδα έρευνας του ειδικού ανακριτή για μία προσωπική κατάθεση του προέδρου Τραμπ.

Ο Μάλερ ανέλαβε την ευθύνη διεξαγωγής της έρευνας του FBI για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, τον Μάιο του 2017, αμέσως μετά την απόλυση του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, από τον πρόεδρο Τραμπ.

Ο ειδικός ανακριτής πέρα από τα ανακριτικά του καθήκοντα και την ειδική ομάδα έρευνας που έχει συστήσει, έχει και εισαγγελικά καθήκοντα απαγγελίας κατηγοριών, υπό την σύμφωνη γνώμη ειδικού σώματος ενόρκων (grand jury).

Ο Μάλερ διερευνά το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ ή άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους μέσω της απόλυσης του Κόμεϊ που ερευνούσε τις επικοινωνίες που είχε με Ρώσους αξιωματούχους, ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικλ Φλιν που συνεργάστηκε τελικά με τις ανακριτικές αρχές κι αναμένει την ανακοίνωση της ποινής του, μέσα στον Δεκέμβριο.

Παράλληλα, ο ειδικός ανακριτής διερευνά και το ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και Ρώσων πρακτόρων και επιχειρηματιών. Ο πρώην πρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ συνεργάζεται με τις ανακριτικές αρχές, ενώ ο Μάλερ ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα 10ήμερη προθεσμία για την ενημέρωση ομοσπονδιακού δικαστηρίου σχετικά με την εξέλιξη της συνεργασίας και την έναρξη της διαδικασίας ανακοίνωσης της ποινής του.

Επίσης, ο Μάλερ έχει ζητήσει την αναβολή ανακοίνωσης της ποινής του Ρικ Γκέιτς, στενού συνεργάτη του Μάναφορτ και πρώην αντιπροέδρου της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, ο οποίος συνεργάζεται σε αρκετές διαστάσεις της έρευνας που διεξάγεται για την υπόθεση της Ρωσίας.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς είχε αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα για την Ρωσία, παραχωρώντας την αρμοδιότητα αυτή, στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν. Η κίνηση αυτοεξαίρεσης του Σέσιονς είχε προκαλέσει την οργή του προέδρου Τραμπ, που εκδηλώθηκε με την απόλυσή του.

Στο επίκεντρο της κριτικής του Αμερικανού προέδρου βρέθηκε κι ο Ρόζενσταϊν, ο οποίος γλίτωσε την απόλυσή του, μετά από συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον πρόεδρο Τραμπ.