Ο μεξικανός βαρόνος των ναρκωτικών Έκτορ Μπελτράν Λέιβα — το φερώνυμο καρτέλ του οποίου ήταν για χρόνια εξαιρετικά επίφοβο, αφού η συμμορία του χαρακτηριζόταν μια από τις πιο εκδικητικές και αδίστακτες στη χώρα — πέθανε το βράδυ της Κυριακής, από καρδιακή ανακοπή, στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε από τη φυλακή με οξείς πόνους στο στήθος, ανακοίνωσαν οι αρχές του Μεξικού.

Ο Μπελτράν Λέιβα κρατείτο από τη 2α Μαρτίου 2016 στην Ομοσπονδιακή Φυλακή Υπ’ Αριθμόν 1, ένα σωφρονιστικό κατάστημα υψίστης ασφαλείας στο κεντρικό τμήμα της περιοχής Αλτιπλάνο, καθώς αντιμετώπιζε ποινικές διώξεις και είχε καταδικαστεί για σωρεία κακουργημάτων, διευκρίνισε το υπουργείο Εσωτερικών του Μεξικού στην ανακοίνωση με την οποία ενημέρωσε για τον θάνατό του.

Ο Μπελτράν Λέιβα, ή «Ε», όπως τον αποκαλούσαν, συνελήφθη το 2014, κοντά στην πόλη όπου ζούσε παριστάνοντας τον μεσίτη και έμπορο έργων τέχνης. Η σύλληψη και η φυλάκιση του βαρόνου των ναρκωτικών είχε χαρακτηριστεί τότε σημαντική νίκη για τις μεξικανικές αρχές στον πόλεμο εναντίον των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, που διαρκούσε ήδη σχεδόν μια δεκαετία. Η σύλληψη του Μπελτράν Λέιβα κατάφερε βαρύ πλήγμα για το καρτέλ που έφερε το όνομα του ιδίου και των αδελφών του. Η συμμορία προκαλούσε τρόμο αφότου ενεπλάκη σε ανελέητη σύγκρουση για τον έλεγχο εδαφών με ένα άλλο καρτέλ, με το οποίο άλλοτε συνεργαζόταν στενά: το Σιναλόα, του Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν.

Ο Γκουσμάν το τρέχον διάστημα δικάζεται στο Μπρούκλιν των ΗΠΑ για διακίνηση ναρκωτικών και άλλα εγκλήματα. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει επισύρουν ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Κατά τις αρχές, ο Μπελτράν Λέιβα, 56 ετών, διακομίστηκε εσπευσμένα την Κυριακή από τη φυλακή σε νοσοκομείο, καθώς οι φύλακες αντιλήφθηκαν ότι είχε οξείς πόνους στο στήθος και δεν ανταποκρίθηκε όταν το ιατρικό προσωπικό της φυλακής του παρείχε φροντίδες.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο Μπελτράν Λέιβα δεχόταν «συνεχώς» τις «ιατρικές φροντίδες που χρειαζόταν» στη φυλακή όπου ήταν έγκλειστος.