Ο απολογισμός της φονικότερης πυρκαγιάς στην ιστορία της Καλιφόρνιας, της φωτιάς Camp Fire, αυξήθηκε περαιτέρω, με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται από το βράδυ της Κυριακής σε τουλάχιστον 77.

«Μια σορός βρέθηκε σήμερα» ανακοίνωσε χθες ο σερίφης της κομητείας Μπιουτ όπου μαίνεται εδώ και 10 ημέρες η πυρκαγιά «Camp Fire», στο βόρειο τμήμα της πολιτείας.

«Εκ των 77 θυμάτων, ταυτοποιήσαμε 67 σορούς» διευκρίνισε το γραφείο του κυβερνήτη.

Οι αρχές κάλεσαν τους συγγενείς των αγνοουμένων να δώσουν δείγματα DNA για να βοηθήσουν στην ταυτοποίηση των σορών, την ώρα που 993 άνθρωποι αγνοούνται.

Την Κυριακή, πιστοί συγκεντρώθηκαν σε μια εκκλησία κοντά στο Τσίκο, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων δυτικά του Πάρανταϊς, που καταστράφηκε από τις φλόγες.

«Θα ξαναγεννηθούμε από τις στάχτες μας» έγραφε σε ένα πανό πάνω από την εκκλησία, όπου έχουν βρει καταφύγιο κυρίως επιζώντες από την πυρκαγιά.

Σχεδόν 10.000 κατοικίες καταστράφηκαν, 600.000 στρέμματα γης μετατράπηκαν σε στάχτη, ενώ το τοξικό νέφος από την πυρκαγιά έφθασε στην πρωτεύουσα Σακραμέντο, σε απόσταση 130 χλμ νότια του Πάρανταϊς.

Η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο σε ποσοστό 65%, οι αρχές, ωστόσο, δεν αναμένουν να την θέσουν υπό πλήρη έλεγχο έως την 30η Νοεμβρίου.

Άλλοι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μια άλλη φωτιά, στο νότιο τμήμα της πολιτείας, κοντά στο Λος Άντζελες.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών του Κινηματογράφου Τζον Μπέιλι απέτισε χθες το βράδυ φόρο τιμής στα θύματα και τους πυροπαθείς ανοίγοντας την τελετή των τιμητικών Όσκαρ.

«Πολλές χιλιάδες Αμερικανοί συμπατριώτες μας έχουν μείνει άστεγοι» και σχεδόν 1.000 αγνοούνται, υπογράμμισε ο Μπέιλι.

«Ένα τμήμα της ιστορίας μας χάθηκε επίσης» στην πυρκαγιά «Woolsey Fire», που σάρωσε το Μαλιμπού και τους λόφους στα δυτικά περίχωρα του Λος Άντζελες, καταστρέφοντας κυρίως το «Paramount Ranch», όπου στεγάζονταν κατά το παρελθόν κινηματογραφικά στούντιο. Την περιοχή επεισκέφτηκε και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Ορισμένα από τα θύματα ίσως ποτέ να μην βρεθούν»

Οι διασώστες συνεχίζουν να ερευνούν σπιθαμή προς σπιθαμή τα αποκαΐδια της φονικότερης πυρκαγιάς στην ιστορία της Καλιφόρνιας, αναζητώντας ίχνη από τους σχεδόν 1000 ανθρώπους που πιστεύεται ότι αγνοούνται.

Φόβοι εκφράζονται ότι ορισμένες σοροί ίσως να μην βρεθούν ποτέ εξαιτίας της σφοδρότητας της πυρκαγιάς στην πόλη Πάρανταϊς.

«Μας είπαν να ψάξουμε όσο πιο εντατικά μπορούμε, είναι, όμως, πιθανόν, να μην μπορέσουμε να βρούμε οποιοδήποτε ίχνος από ορισμένα από τα θύματα» δήλωσε η Τρις Μούταρντ, μια εθελόντρια της οργάνωσης California Rescue Dog Association.

«Εάν η φωτιά συνέχισε να καίει για μεγάλο χρονικό διάστημα και ανέπτυξε υψηλές θερμοκρασίες, τα οστά θα μπορούσαν, το λιγότερο, να θρυμματίστηκαν σε μικρά κομμάτια που δεν θα μπορούμε να τα δούμε και είναι πιθανό ότι ακόμα και τα σκυλιά να μην μπορέσουν ποτέ να τα εντοπίσουν».

Οι αρχές απευθύνουν έκκληση στους κατοίκους να ελέγχουν τη λίστα των αγνοουμένων ώστε να μπορέσουν να διαγραφούν τα ονόματα ανθρώπων που είναι πλέον ασφαλείς ή ονόματα που εγγράφθηκαν δύο φορές, δήλωσε η Μιράντα Μπάουερσοξ, μια εκπρόσωπος τύπου του γραφείο του σερίφης της κομητείας Μπιουτ.

Οι κατάλογοι με τους αγνοούμενους διογκώθηκαν σε άνω των 2000 στην περίπτωση κυκλώνων όπως η Ίρμα και ο Μάικλ, που έπληξαν τη Φλόριντα τα τελευταία δύο χρόνια. Οι συγγενείς και οι φίλοι δεν μπορούσαν να έρθουν άμεσα σε επαφή με τους αγαπημένους τους καθώς το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας είχε καταρρεύσει και τους δήλωναν αγνοούμενους στην αστυνομία.

Βροχοπτώσεις αναμένονται στην περιοχή, στο βόρειο τμήμα του Σαν Φρανσίσκο από την Τρίτη έως και την Παρασκευή, δήλωσε ο Πάτρικ Μπέρκ, μετεωρολόγος στο Μέριλαντ.

Η βροχή θα καταστήσει δυσκολότερο το έργο των εγκληματολόγων που ψάχνουν στις στάχτες, αλλά επιπλέον θα προκαλέσει προβλήματα στους εκτοπισμένους, εκατοντάδες εκ των οποίων διαμένουν σε σκηνές και αυτοκίνητα.