Κατηγορηματική ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν είχε καμία ενημέρωση για τη συμφωνία που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, εμφανίστηκε η εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη.

Ερωτηθείσα, για όσα αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών για συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με τον μητροπολίτη Πειραιώς και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, η κυρία Σπυράκη απάντησε:

«Ο Πρόεδρος της ΝΔ και η ΝΔ δεν είχε καμία ενημέρωση από καμία πηγή για τα όσα ανακοίνωσαν ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος και θα ήθελα να μείνω σε αυτό.  Αυτό που με βεβαιότητα μπορώ να σας πω είναι ότι τοποθετηθήκαμε δημόσια. Το αν οι Μητροπολίτες άκουσαν ή όχι τις αντιρρήσεις των κληρικών τους, αυτό είναι μια υπόθεση που αφορά τους Μητροπολίτες. Εμείς ως πολιτικό κόμμα διαφωνούμε απόλυτα με την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των κληρικών. Δεν θέλουμε να οδηγηθούν στην ανασφάλεια προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στην Κυβέρνηση να προσλάβει άλλους 10.000 υπαλλήλους στο δημόσιο προεκλογικά. Δεν είναι δυνατόν οι Έλληνες φορολογούμενοι να πληρώσουν και τους κληρικούς με τη μορφή της επιχορήγησης προς την Εκκλησία και να πληρώσουν και τους επιπλέον υπαλλήλους που ετοιμαζόταν να  προσλάβει η κυβέρνηση στη θέση των κληρικών. Αυτό δεν μπορούσε να γίνει δεκτό από εμάς για τους λόγους που μόλις προανέφερα».

Μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 η κ.Σπυράκη υπογράμμισε ότι «από θέση αρχής η ΝΔ είπε ότι διαφωνεί με την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των κληρικών μόνο και μόνο για να κάνει προεκλογικές προσλήψεις η κυβέρνηση, ενώ δεν έχουμε αντίρρηση για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας».

«Δεν είναι δυνατό οι φορολογούμενο να πληρώσουν και τους κληρικούς και τους δημοσίους υπαλλήλους. Είναι πολύ κρίσιμο το δημοσιονομικό κομμάτι» πρόσθεσε η εκπρόσωπος της ΝΔ.

Όσον αφορά, τέλος, τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για τη μη περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, η Μαρία Σπυράκη απάντησε ότι «η μεθοδολογία του Χότζα εφαρμόστηκε και στο θέμα των συντάξεων. Η κυβέρνηση συμφωνησε και ψήφισε δύο φορές την περικοπή των συντάξεων. Μπορούν να επαίρονται ότι με τη μεεθοδολογία του Χότζα τα πάνε καλά, δεν μπορούν να επαίρονται για την ανάπτυξη».