Ο Ούντο Μπούλμαν ελπίζει ακόμη ότι η Μ. Βρετανία θα παραμείνει στην ΕΕ.«Δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε ότι 700.000 άνθρωποι ζήτησαν δεύτερη ευκαιρία».

Τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα κληθεί η βρετανική βουλή να δώσει το πράσινο φως για τη Συμφωνία για το Brexit. Βέβαια μέχρι τότε ο χρόνος είναι πολύς, τα εμπόδια μεγάλα και δεν αποκλείονται εκπλήξεις κάθε είδους.

Κατά την άποψη του Ούντο Μπούλμαν, ευρωβουλευτή και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και υποψηφίου της ομάδας για τις ευρωεκλογές, η βρετανίδα πρωθυπουργός θα δυσκολευτεί να συγκεντρώσει ικανή πλειοψηφία.

«Δύσκολα θα πουλήσει η Μέι την Τελωνειακή Ενωση»

«Το αποφασιστικής σημασίας σημείο είναι η ρύθμιση για την Τελωνειακή Ενωση» επισημαίνει, μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία DLF ο Μπούλμαν.

«Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει μέχρι τώρα το κείμενο, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να την εγκαταλείψει μονομερώς. Η Τερέζα Μέι συνεχώς υπόσχονταν στους Brexιters ότι η χώρα θα γίνονταν και πάλι αυτοκρατορική υπερδύναμη και ότι θα διαπραγματεύονταν παγκοσμίως τις εμπορικές συμφωνίες θέτοντας δικούς της όρους. Αυτό φυσικά δεν πρόκειται να γίνει. Και είναι πολύ- πολύ δύσκολο να το πουλήσει η πρωθυπουργός στη χώρα της», αναφέρει.

Ο γερμανός ευρωβουλευτής δεν στοιχηματίζει ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός θα ξεπεράσει αλώβητη την κοινοβουλευτική διαδικασία και για έναν άλλο λόγο. Δεν βλέπει τους Εργατικούς να τη βγάζουν από τη δύσκολη θέση, την ώρα που ελπίζουν να οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές με την ελπίδα να τις κερδίσουν.

Οι ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες επεδίωξαν διάλογο με βρετανούς ευρωβουλευτές από το κόμμα των Εργατικών. Και αυτοί δεν έχουν πειστεί από τη Συμφωνία. Και όπως διαβεβαιώνει ο Μπούλμαν, είκοσι εξ αυτών αισθάνονται ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να παραμείνει μέλος της ΕΕ. Πόσο όμως ρεαλιστική είναι αυτή η ελπίδα;

«Τι θα συμβεί αν δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία»

«Καταρχήν, τι θα συμβεί εάν η Μέι δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία; Είδατε ότι 700.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας μια δεύτερη ευκαιρία. Αυτό δεν θα πρέπει να το παραβλέψουμε. Για μένα δεν έχει ειπωθεί η τελευταία λέξη. Σε περίπτωση που φτάσουν τα πράγματα σε οριακό σημείο και η Τερέζα Μέι δεν βρει πλειοψηφία τότε είτε θα γίνουν νέες εκλογές είτε ένα δεύτερο δημοψήφισμα είτε και τα δύο. Για μένα, η τελευταία εκδοχή δεν έχει διαγραφεί. Θα ζήσουμε ακόμη συγκλονιστικές εβδομάδες και μήνες», τονίζει ο γερμανός ευρωβουλευτής.

Ο Ούντο Μπούλμαν είναι πεπεισμένος ότι παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν εντός της ΕΕ για ορισμένα σημεία της Συμφωνίας, όπως για παράδειγμα στον τομέα της αλιείας, τελικά θα βρεθεί ένα modus vivendi με τις χώρες μέλη της ΕΕ που ζητούν επαναδιαπραγμάτευση. Μεσολαβεί το έκτακτο συμβούλιο κορυφής στις 25 Νοεμβρίου. Ευρωπαίοι διπλωμάτες ελπίζουν ότι θα τελειώσει ομαλά και δεν θα βρεθεί χώρα που θα ασκήσει βέτο.

Πηγή: Deutche Welle

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από