Τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα παρεμπόδισαν το Σάββατο Ελληνοκύπριους γεωργούς να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους εν όψει της χειμερινής σποράς δημητριακών στη νεκρή ζώνη της κοινότητας Δένειας.

Η κοινότητα, 20 χιλιόμετρα δυτικά της Λευκωσίας, βρίσκεται ολόκληρη στη νεκρή ζώνη.

Με βάση διευθετήσεις που έγιναν εδώ και χρόνια, οι κάτοικοι καλλιεργούσαν τα χωράφια τους στη νεκρή ζώνη, αλλά σήμερα μετά το μεσημέρι Τούρκοι στρατιώτες τους εμπόδισαν και τους ανάγκασαν να αποχωρήσουν.

Λίγο αργότερα έκαναν την εμφάνισή τους τρακτέρ προερχόμενα από το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και υπό την προστασία των Τούρκων στρατιωτών άρχισαν να οργώνουν τα ήδη οργωμένα χωράφια των Ελλήνων.

Ο κοινοτάρχης της Δένειας εξέφρασε την αγανάκτησή του για τις νέες τουρκικές προκλήσεις, δηλώνοντας ότι οι κάτοικοι του χωριού υποφέρουν από τους Τούρκους τα τελευταία 45 χρόνια.

Είπε ότι την τελευταία εβδομάδα οι προκλήσεις εντάθηκαν.

Οι κάτοικοι του χωριού συνδέουν τις τουρκικές προκλήσεις με απαίτηση των κατοχικών αρχών να παραβιαστεί η συμφωνία για τη νεκρή ζώνη, και να επιτραπεί η διακίνηση μέσω δρόμου που έμενε κλειστός από το 1974.

Η απαίτηση δεν έγινε δεκτή από την Κυβέρνηση γιατί θα ισοδυναμούσε με δημιουργία ανεπιτήρητου σημείου διέλευσης και μάλιστα μόνο για τους Τούρκους και όχι από τους Ελληνες κατοίκους της περιοχής.

Ο εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, ΟΥΝΦΙΚΥΠ δήλωσε ότι δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες των Ελληνοκυπρίων γεωργών και υποστήριξε ότι Ελληνοκύπριος γεωργός εισήλθε το πρωί στη νεκρή ζώνη της Δένειας, χωρίς να έχει την απαραίτητη άδεια.

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ του ζήτησε να αποχωρήσει, όπως και έπραξε.

Κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες Ελληνοκυπρίων γεωργών για προκλητικές ενέργειες του τουρκικού στρατού μετά το μεσημέρι, ο εκπρόσωπος είπε πως δεν μπορούσε να τις επιβεβαιώσει.

Ανέφερε επίσης πως «ενέργειες που υπονομεύουν το στρατιωτικό στάτους κβο δεν είναι δυνατόν να επιτραπούν», προσθέτοντας πως η διατήρηση του στάτους κβο και η ασφάλεια των πολιτών στη νεκρή ζώνη παραμένει η πιο σημαντική προτεραιότητα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.