Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε τη δοκιμή νέου όπλου «τεχνολογίας αιχμής», μετέδωσε σήμερα Παρασκευή το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας του, το KCNA.

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε τη δοκιμή νέου τακτικού όπλου τεχνολογίας αιχμής στην Εθνική Ακαδημία Επιστήμης της Αμυνας», ανέφερε το πρακτορείο. Πρόσθεσε ότι η δοκιμή αυτή στέφθηκε από επιτυχία, χωρίς να διευκρινίσει τι είδους όπλο δοκιμάστηκε.

Η έρευνα και η ανάπτυξή του «διήρκεσε μεγάλο χρονικό διάστημα» και θα «συμβάλλει στην οικοδόμηση ακατάβλητης άμυνας για τη χώρα μας και στην ενίσχυση του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων του λαού μας», τονίζει το πρακτορείο.

«Ενδιαφερόταν ο πατέρας του»

Ο Κιμ εξέφρασε τη «μεγάλη ικανοποίησή του» και δήλωσε ότι η δοκιμή αυτή αποτελεί «αποφασιστική καμπή στην ενίσχυση του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεών μας», συμπλήρωσε το KCNA.

Ακόμη, ο βορειοκορεάτης ηγέτης είπε ότι το οπλικό σύστημα που δοκιμάστηκε προσέλκυε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του πατέρα του, του Κιμ Γιονγκ Ιλ, ο οποίος είχε ηγηθεί προσωπικά των προσπαθειών για την ανάπτυξή του.

Αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη του Κιμ σε πεδίο δοκιμής οπλικών συστημάτων αφότου ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποίησαν ιστορική συνάντηση κορυφής στη Σιγκαπούρη στις 12 Ιουνίου.

Η συμφωνία είχε ως αποτέλεσμα να υπογραφεί κείμενο-δέσμευση για τον πυρηνικό αφοπλισμό της κορεατικής χερσονήσου, αλλά οι όροι για τον τρόπο που θα γίνει αυτό παρέμειναν μάλλον αόριστοι.

Μετά τη συνάντηση κορυφής, η Βόρεια Κορέα απέχει από νέες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων, έχει καταστρέψει πεδίο δοκιμών πυραύλων, ενώ υποσχέθηκε, εάν οι ΗΠΑ αποδεχθούν να κάνουν ορισμένες παραχωρήσεις, να καταστρέψει το κυριότερο πεδίο ανάπτυξης και δοκιμής πυρηνικών όπλων.

Η λέξη «τακτικό»

Η πρόοδος όμως επιτυγχάνεται με πολύ βραδείς ρυθμούς, με την Πιονγιάνγκ και την Ουάσιγκτον να αλληλοκατηγορούνται ότι αθετούν τον λόγο τους. Ο Τραμπ πάντως δήλωσε πως ελπίζει να έχει δεύτερη συνάντηση με τον Κιμ στην αρχή της επόμενης χρονιάς.

Η αναστολή από μέρους της Πιονγιάνγκ των δοκιμών πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων επέτρεψε να υπάρξουν σημαντικές διπλωματικές εξελίξεις έκτοτε, ιδίως τρεις συναντήσεις κορυφής ανάμεσα στον Κιμ και τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν. Η κίνηση έχει επαινεθεί επανειλημμένα από τον Τραμπ.

Ομως η ενδεχόμενη επανέναρξη των οπλικών δοκιμών θα επιτείνει τις αμφιβολίες για το μέλλον της διαδικασίας αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου.

Πάντως, η χρήση της λέξης «τακτικό» στο τηλεγράφημα του KCNA υπονοεί ότι το όπλο που δοκιμάστηκε δεν ήταν ούτε βαλλιστικός πύραυλος, ούτε κάποια πυρηνική κεφαλή. Δεν καταγράφηκε εξάλλου ουδεμία ένδειξη δοκιμής τέτοιου όπλου από τη Νότια Κορέα.

«Ρωτήστε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ»

Ο Λευκός Οίκος παρέπεμψε για ερωτήσεις σχετικές με το θέμα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το αμερικανικό ΥΠΕΞ δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής.

Την Τρίτη, ο Τραμπ επέκρινε αυτά που αποκάλεσε «ανακριβή» δημοσιεύματα σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης περί του ότι η Βόρεια Κορέα έχει 20 αδήλωτες πυραυλικές βάσεις, προσθέτοντας μέσω Twitter ότι «θα είμαι ο πρώτος που θα σας ενημερώσω αν τα πράγματα πάνε στραβά!».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο επρόκειτο να συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Τσολ, ανώτερο σύμβουλο του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, νωρίτερα αυτό τον μήνα στη Νέα Υόρκη. Η συνάντηση αναβλήθηκε. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι η Πιονγιάνγκ δεν ήταν «έτοιμη».

Η Ουάσιγκτον αρνείται να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Πιονγιάνγκ πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία του πυρηνικού αφοπλισμού της Βόρειας Κορέας, η οποία ζητεί αντιθέτως η άρση των κυρώσεων να γίνει κατά φάσεις.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δήλωσε την Πέμπτη ότι ο Τραμπ σκοπεύει να ξανασυναντηθεί με τον Κιμ εντός του 2019 και θα ασκήσει πίεση προκειμένου να υπάρξει σαφές σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία τερματισμού των βορειοκορεάτικων εξοπλιστικών προγραμμάτων.