Με επιφυλάξεις αντιμετωπίζει τη συμφωνία κράτους – Εκκλησίας η Ενωση Αθέων, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση για τις νέες σχέσεις που προβλέπονται και παρουσιάστηκαν από τους κ.κ. Τσίπρα και Ιερώνυμο.

«Η Ενωση Αθέων αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό και επιφύλαξη την πρόταση για την αλλαγή της εργασιακής σχέσης του κλήρου, καθώς και τη συνεκμετάλλευση αμφισβητούμενης περιουσίας» αναφέρει η ανακοίνωση, συμπληρώνοντας πως «ενώ είναι θετικό βήμα το ότι οι ιερείς παύουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι, διαφωνούμε πλήρως με την ταυτόχρονη γενναία κρατική χρηματοδότηση της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Υπογραμμίζει επίσης πως «το κόστος μισθοδοσίας το οποίο θα εισπράττει η Εκκλησία, προσαυξάνεται με ένα απροσδιόριστο ποσό, το οποίο θα προέρχεται από την εκμετάλλευση περιουσίας, στην οποία η Εκκλησία της Ελλάδος δεν είχε νωρίτερα δικαίωμα, χωρίς καν να προσδιορίζεται η διάρκεια για την οποία αυτό θα καταβάλλεται».

«Ο αναγκαστικός νόμος του 1945»

Παράλληλα τονίζεται πως «είναι λυπηρό και εξοργιστικό το γεγονός ότι συνδέεται, εσφαλμένα και παραπλανητικά, για μια ακόμη φορά, η μισθοδοσία των ιερέων με την εκχώρηση περιουσίας από την Εκκλησία στο κράτος» και υποστηρίζεται ότι «η κρατική μισθοδοσία ιερέων δεν έγινε ως αντάλλαγμα για εδάφη».

«Ξεκίνησε με τον αναγκαστικό νόμο του 1945, που όριζε ότι η Εκκλησία θα έδινε ως αντάλλαγμα στο κράτος το 25% των εσόδων όλων των ιερών ναών, ποσοστό που αργότερα αυξήθηκε σε 35%.

»Η εισφορά αυτή όχι μόνο δεν καταβαλλόταν με συνέπεια, αλλά πολύ αργότερα καταργήθηκε, ενώ η υποχρέωση μισθοδοσίας παρέμεινε, χωρίς να υφίσταται αντάλλαγμα. Είναι ευνόητο λοιπόν ότι θα πρέπει να σταματήσει, καθώς ήδη έχει επιβαρύνει κατά πολύ το κράτος» προστίθεται στην ανακοίνωση της Ενωσης Αθέων, η οποία επαναλαμβάνει την πάγια θέση της για πλήρη οικονομικό και διοικητικό διαχωρισμό Εκκλησίας-κράτους, και φορολόγηση όλων των θρησκευτικών οργανισμών οποιουδήποτε θρησκεύματος.