Ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος διέφυγε από τη χώρα του και ζήτησε άσυλο στην Ουγγαρία προκειμένου να μην φυλακιστεί, εισήλθε χωρίς αμφιβολία κρυφά πεζός στην Αλβανία, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αλβανικής αστυνομίας.

«Ο Γκρούεφσκι πρέπει να εισήλθε παράνομα στην Αλβανία», δήλωσε στο AFP ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Γκεντιάν Μουλάι, ο οποίος διευκρίνισε πως η άφιξή του δεν καταγράφηκε σε κανένα συνοριακό φυλάκιο ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και τη χώρα του.

Όπως είπε, «πρέπει να διέσχισε πεζός τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, είτε από την Πρέσπα (νοτιοανατολικά) είτε από την Ντέμπαρ (βορειοανατολικά), προφανώς για να μην τραβήξει την προσοχή».

Χθες βράδυ, η αλβανική αστυνομία είχε πει πως έφυγε από τη χώρα στις 11 Νοεμβρίου επιβαίνοντας σε αυτοκίνητο της ουγγρικής πρεσβείας στα Τίρανα.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Ουγγαρία, όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο λέγοντας ότι διώκεται στη χώρα του, αφού είχε επιβεβαιωθεί σε δεύτερο βαθμό η ποινή των δύο ετών φυλάκισης που του είχε επιβληθεί για κατάχρηση εξουσίας.

Η αποκάλυψη από την Αλβανία της αναχώρησης του πρώην πρωθυπουργού με ουγγρικό διπλωματικό αυτοκίνητο φέρνει σε δύσκολη θέση τη Βουδαπέστη, καθώς ενισχύει τις υποψίες σύμφωνα με τις οποίες οι αρχές αυτής της χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης βοήθησαν ενεργά στη διαφυγή του τον Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν εμφανιζόταν στο παρελθόν ως σύμμαχος του Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ από το 2006 έως το 2016.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Vijesti της ΠΓΔΜ, που επικαλείται πηγή στη διεύθυνση της αστυνομίας, ο Νίκολα Γκρούεφσκι συνοδευόταν από δύο άτομα που διέθεταν ουγγρικό διπλωματικό διαβατήριο στο συνοριακό φυλάκιο ανάμεσα στην Αλβανία και το Μαυροβούνιο.

Τρεις ώρες αργότερα «εγκατέλειψε το έδαφος του Μαυροβουνίου από το συνοριακό φυλάκιο Ντομπράκοβο στις 22:16 τοπική ώρα και εισήλθε στη Σερβία» επιβαίνοντας σε ένα άλλο αυτοκίνητο όπου βρίσκονταν επίσης δύο άνδρες με ουγγρικά διπλωματικά διαβατήρια, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Όταν ρωτήθηκαν από το AFP για τη διαδρομή αυτή, η σερβική αστυνομία και η πρεσβεία της Ουγγαρίας στο Βελιγράδι δεν σχολίασαν.

Το διαβατήριο του Νίκολα Γκρούεφσκι έχει κατασχεθεί από τις δικαστικές αρχές της ΠΓΔΜ, ωστόσο οι πολίτες των δυτικών Βαλκανίων μπορούν να ταξιδεύουν από τη μία χώρα στην άλλη επιδεικνύοντας μόνο τα εθνικά δελτία ταυτότητας.

Πρώην ηγέτης του κόμματος VMRO-DPMNE (δεξιά), ο Νίκολα Γκρούεφσκι καταδικάστηκε επειδή είχε λάβει για προσωπική χρήση μια Μερσεντές αξίας 600.000 ευρώ, που είχε αγοραστεί με δημόσιο χρήμα.

Ο Γκρούεφσκι διώκεται για άλλες πέντε υποθέσεις διαφθοράς, κατάχρηση εξουσίας και τηλεφωνικές υποκλοπές αντιπολιτευόμενων και προσωπικοτήτων της κοινωνίας των πολιτών.