Η κυβέρνηση της Τουρκίας ζήτησε την Τετάρτη να αρχίσει να διενεργείται διεθνής έρευνα για τον φόνο του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος διαπράχθηκε τη 2α Οκτωβρίου στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, και για τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί τις αρχές στο Ριάντ.

«Σε αυτό το στάδιο, εκτιμάμε ότι μια διεθνής έρευνα είναι απολύτως αναγκαία», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

«Αρχικά είχαμε πει ότι θα συστήσουμε μια ομάδα εργασίας με τη Σαουδική Αραβία και ότι δεν είχαμε το σχέδιο να πάμε (την υπόθεση) σε κάποιο διεθνές δικαστήριο», συνέχισε ο Τσαβούσογλου σε ομιλία του ενώπιον του ημικυκλίου της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.

Όμως, πρόσθεσε, η τουρκική κυβέρνηση έχει πλέον αλλάξει γνώμη.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να χυθεί φως σε όλες τις διαστάσεις αυτού του φόνου», συμπλήρωσε.

Σχεδόν ενάμιση μήνα μετά τον θάνατο του 59χρονου δημοσιογράφου, που είχε επικρίνει ορισμένες αποφάσεις του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, μέσα στο προξενείο όπου είχε πάει με την προσδοκία ότι θα του δίνονταν κάποια πιστοποιητικά, το πτώμα του παραμένει ακόμη άφαντο. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, οι τουρκικές αρχές που διενεργούν την έρευνα για τη δολοφονία πιστεύουν ότι οι εκτελεστές του διαμέλισαν το πτώμα και το διέλυσαν σε οξύ.

Από την αρχή της υπόθεσης αυτής, η τουρκική κυβέρνηση, η οποία καταγγέλλει έναν «φόνο εκ προμελέτης» που διαπράχθηκε από μια ομάδα 15 πρακτόρων της Σαουδικής Αραβίας, διατηρεί αμείωτη την πίεση στο Ριάντ μέσω «διαρροών» σε τουρκικά ΜΜΕ που αναπαράγονται συχνά στον διεθνή Τύπο.

Αφού αρχικά διαβεβαίωσε ότι ο δημοσιογράφος είχε αποχωρήσει από το προξενείο, κατόπιν το Ριάντ υποστήριξε ότι σκοτώθηκε κατά λάθος κατά τη διάρκεια ενός καυγά, πριν τελικά παραδεχθεί ότι εκτελέστηκε σε μια επιχείρηση «χωρίς την έγκριση» του παλατιού.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο ότι οι τουρκικές αρχές κοινοποίησαν στο Ριάντ, στην Ουάσινγκτον και στο Παρίσι τη φερόμενη ηχητική καταγραφή της δολοφονίας του Κασόγκι.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε πολεμική με το Παρίσι: ο γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Ιβ Λεντριάν διαβεβαίωσε ότι δεν έχει «καμία επίγνωση» της παράδοσης αποδεικτικών στοιχείων από τις τουρκικές στις γαλλικές αρχές και μίλησε για «πολιτικό παιγνίδι» από πλευράς της Άγκυρας, πυροδοτώντας την έντονη αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης.