Ο μεξικανός λογοτέχνης Φερνάντο δελ Πάσο, πολυγραφότατος συγγραφέας ιστορικών μυθιστορημάτων, ποιημάτων και άλλων έργων, διπλωμάτης, αμφισβητίας, γνωστός για το ιδιαίτερο χιούμορ του και την εκκεντρικότητά του, πέθανε την Τετάρτη, στα 83 του χρόνια, σε νοσοκομείο στη Γουαδαλαχάρα, γνωστοποίησε το Πανεπιστήμιο της πόλης αυτής του νοτιοδυτικού Μεξικού, χωρίς να διευκρινίσει την αιτία του θανάτου του.

«Μαζί σου για πάντα, Φερνάντο δελ Πάσο!», ανέφερε μέσω Twitter το Πανεπιστήμιο που του είχε απονείμει τον τίτλο του δόκτορα honoris causa το 2013.

Γνωστός για το καυστικό χιούμορ του και για τον εκκεντρικό τρόπο που ντυνόταν, ο συγγραφέας του μυθιστορήματος Ειδήσεις από την Αυτοκρατορία (Noticias del Imperio, 1986) αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας για χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης καριέρας του ευτύχησε να τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις, ανάμεσά τους το επίζηλο Βραβείο Θερβάντες (2015), το σημαντικότερο στον ισπανόφωνο λογοτεχνικό κόσμο.

Στην τελετή απονομής του βραβείου αυτού, δεν είχε διστάσει να επικρίνει σκληρά το μεξικανικό Κράτος, μολονότι δυσκολευόταν ακόμα να μιλήσει, έπειτα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη το 2013.

Στο Μεξικό «οι κλοπές, οι εκβιασμοί, οι απαγωγές, οι εξαφανίσεις, οι καταχρήσεις εξουσίας, η διαφθορά, η ατιμωρησία και ο κυνισμός συνεχίζονται», είχε δηλώσει τότε ο λογοτέχνης, πάντα εξεγερμένο πνεύμα.

Η κόρη του, η Παουλίνα δελ Πάσο, δήλωσε στον Τύπο ότι ο εκλιπών «μας αφήνει (…) μια κληρονομιά εξαιρετικά πολύτιμη, που ασκεί θετική επιρροή στους νέους που εμπνέονται από τη συγγραφή».

Τα χρόνια της νιότης του, ο συγγραφέας είχε ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία: εργάστηκε για το BBC στο Λονδίνο, κατόπιν στο Radio France Internationale.

Ο θάνατός του είναι «ανεπανόρθωτη απώλεια για τη μεξικανική λογοτεχνία. Μέχρι σήμερα, ήταν ο καλύτερος εν ζωή συγγραφέας στη χώρα», έκρινε σε ανάρτησή του στο Twitter ο εκλεγμένος πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ