Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεργάζεται με τους δικηγόρους του στην συγγραφή των απαντήσεων του για τις ερωτήσεις του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ, μεταδίδει το ABC News, επικαλούμενο πηγές που βρίσκονται κοντά στον Τραμπ.

Ο Τραμπ και η ομάδα της νομικής υποστήριξης του συναντήθηκαν την Δευτέρα στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να συζητήσουν την λίστα των ερωτήσεων του Μάλερ, ενώ επρόκειτο να έχουν και μία δεύτερη συνάντηση την Τρίτη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ερωτήσεων, όπως έχει αναφέρει προηγούμενα το ABC News, βρίσκονται ερωτήματα που σχετίζονται με την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, την οποία και διερευνά ο Μάλερ.

Η έρευνα του ειδικού ανακριτή διεξάγεται εδώ κι ενάμισι χρόνο, προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπήρξε διάπραξη συνωμοσίας μεταξύ μελών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και μυστικών πρακτόρων κι επιχειρηματιών από την Ρωσία.

Όπως είχε γίνει γνωστό την προηγούμενη εβδομάδα, η ομάδα έρευνας του Μάλερ συγγράφει μία τελική αναφορά για την 18μηνη έρευνα της για την ίδια υπόθεση, όπως μετέδωσε το ABC News επικαλούμενο πηγές που έχουν λάβει γνώση των εξελίξεων.

Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί η χρονική στιγμή κατά την οποία θα κατατεθεί η έρευνα από το γραφείο του Μάλερ, ενώ πηγές δηλώνουν πως δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία για την ολοκλήρωση της αναφερόμενης έρευνας.

Στο μεταξύ, είχε γίνει γνωστό από την προηγούμενη εβδομάδα ότι η ομάδα νομικών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ συνεργάζεται με τον Αμερικανό πρόεδρο για την συγγραφή των απαντήσεων του Τραμπ σε ερωτήσεις της ομάδας ερευνών του Μάλερ, στο πλαίσιο της έρευνας για την Ρωσία.

Την εξέλιξη αυτή επιβεβαίωσαν στο ABC News, πηγές που βρίσκονται κοντά στον Αμερικανό πρόεδρο.

Η ομάδα έρευνας του Μάλερ εργάστηκε αποφεύγοντας την δημοσιότητα για μήνες, πριν από την διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο στις 6 Νοεμβρίου, ενώ το πλαίσιο δράσης της, έγινε γνωστό σε ελάχιστο βαθμό.

Οι συνεργάτες του Μάλερ τήρησαν την εφαρμογή οδηγίας του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία και προβλέπει την διακριτική λήψη νομικών ή άλλων μέτρων για χρονικό διάστημα 60 ημερών πριν από την διεξαγωγή των εκλογών, στο πλαίσιο της προσπάθειας αποφυγής καλλιέργειας εντυπώσεων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους.

Στην διάρκεια της έρευνας, ο Μάλερ και η ομάδα του απήγγειλαν κατηγορίες κατά 32 υπόπτων και τριών ρωσικών εταιριών με τις κατηγορίες αυτές, να καλύπτουν ένα εύρος εγκλημάτων από την ηλεκτρονική υποκλοπή πληροφοριών, μέχρι την συνωμοσία και την διάπραξη φορολογικών και οικονομικών εγκλημάτων.

Από τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν, προέκυψαν έξι παραδοχές ενοχής, ενώ τρεις κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στην φυλακή.

Τέσσερις πρώην αξιωματούχοι της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ παραδέχτηκαν την ενοχή τους.

Μεταξύ αυτών, ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικλ Φλιν, αλλά και ο πρώην πρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ. Ο πρώτος συνεργάστηκε με τους ανακριτές κι αναμένει την ανακοίνωση της ποινής του, μέσα στον Δεκέμβριο. Ο δεύτερος, συνεργάζεται με την ομάδα του ειδικού ανακριτή, μετά την συμφωνία που υπέγραψε, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να απαντάει σε κάθε ερώτηση που του απευθύνεται και είναι σχετική με την υπόθεση.

Ο πρόεδρος Τραμπ καθώς δρομολογούσε την απόλυση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, αμέσως μετά τις ενδιάμεσες εκλογές της προηγούμενης Τρίτης, είχε αρχίσει να συνεργάζεται με τους δικηγόρους του για τις γραπτές απαντήσεις του, σε ερωτήσεις του Μάλερ.

Η απομάκρυνση του Σέσιονς και η ανάληψη υπηρεσιών υπουργικών καθηκόντων στο υπουργείο Δικαιοσύνης από τον Μάθιου Γουίτακερ, τον καθιστά πλέον υπεύθυνο για την επίβλεψη της έρευνας του Μάλερ. Μέχρι πριν από την απόλυση του Σέσιονς την ευθύνη διεξαγωγής της έρευνας, είχε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν, καθώς ο Σέσιονς είχε αυτοεξαιρεθεί, προκαλώντας την άσκηση σφοδρής κριτικής από τον πρόεδρο Τραμπ, για την στάση του αυτή.

Στο μεταξύ, το κλίμα που έχει καλλιεργηθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά και οι εντυπώσεις των συνηγόρων ταν μαρτύρων που έχουν καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας για την Ρωσία, συγκλίνουν στην εντύπωση ότι αυτή πλησιάζει προς την ολοκλήρωσή της, σύμφωνα με δηλώσεις πολλαπλών πηγών στο CNN.

Ωστόσο, πριν από την ολοκλήρωσή της, η έρευνα θα πρέπει να απαντήσει σε μία ουσιαστική ερώτηση κι αναφορικά με τον Ρότζερ Στόουν, που ανήκει στους πιο παλιούς συνεργάτες του προέδρου Τραμπ.

Η ομάδα έρευνας του Μάλερ, ασχολήθηκε ουσιαστικά με τον Στόουν τηρώντας αποστάσεις από την δημοσιότητα, κατά το χρονικό διάστημα που προηγήθηκε από τις ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης.

Πριν από έναν μήνα, ο Μάλερ ζήτησε από τους δικηγόρους του Τραμπ να παραδώσουν υλικό καταγραφής σχετικά με τα τηλέφωνα, αλλά και τις επισκέψεις του Στόουν στον Πύργο του Τραμπ στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με μία πηγή που έχει λάβει σχετική ενημέρωση.

Η κίνηση αυτή, της ομάδας έρευνας του Μάλερ προκάλεσε την έκπληξη της νομικής ομάδας του προέδρου Τραμπ, με δεδομένο ότι κατά τους τελευταίους μήνες η έρευνα είχε επικεντρωθεί στον Στόουν και τις δραστηριότητές του, πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Μεταξύ των ερωτήσεων για τις οποίες ο Μάλερ, ζήτησε γραπτές απαντήσεις από τον πρόεδρο Τραμπ, συμπεριλαμβάνονται κι ερωτήσεις για τον Στόουν, αλλά και τις επικοινωνίες που είχε με τον (τότε) προεδρικό υποψήφιο Τραμπ, σύμφωνα με μία πηγή που έχει λάβει γνώση των εξελίξεων.

Παρά την αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, η νομική ομάδα του προέδρου Τραμπ εκτιμά ότι η εξέλιξη αυτή, δεν θα επηρεάσει την προσέγγιση που έχουν αναπτύξει οι δικηγόροι του προέδρου για την συγγραφή των απαντήσεων στις ερωτήσεις του Μάλερ, σύμφωνα με πηγή που έχει ενημερωθεί για το ζήτημα αυτό.

Τόσο ο πρόεδρος Τραμπ όσο και η νομική του ομάδα στοχεύουν στην αποστολή των απαντήσεών τους προς τον Μάλερ, μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για μία προσωπική κατάθεση του Αμερικανού προέδρου στον ειδικό ανακριτή.

Σύμφωνα με την επικρατούσα εντύπωση τόσο στη νομική ομάδα του Τραμπ, όσο και μεταξύ των συνηγόρων των μαρτύρων που έχουν καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας, οι απαντήσεις του Αμερικανού προέδρου προς τον ειδικό ανακριτή, θα αποτελέσουν ένα από τα τελευταία κεφάλαια της 18μηνης έρευνας για την Ρωσία, πριν την δημοσιοποίηση μιας τελικής αναφοράς για τα ευρήματά της.

Από την άλλη μεριά, ο πρόεδρος Τραμπ εξακολουθεί να θεωρεί την έρευνα για την Ρωσία χάσιμο χρόνου και χρημάτων.

Ο Μάλερ ανέλαβε την διεξαγωγή της έρευνας μετά την απόλυση του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ από τον πρόεδρο Τραμπ, τον Μάιο του 2017.

Ο ίδιος προχώρησε στην απαγγελία κατηγοριών κατά των υπόπτων για την υπόθεση μετά την σύμφωνη γνώμη ειδικού σώματος ενόρκων (grand jury) προς άσκηση των εισαγγελικών καθηκόντων του στην υπόθεση.