Παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις και οι ισραηλινές δυνάμεις σταμάτησαν σήμερα τις εχθροπραξίες, έπειτα από διαμεσολάβηση της Αιγύπτου, επιφέροντας μια σχετική ηρεμία στο μέτωπο της Λωρίδας Γάζας μετά από την πιο έντονη κλιμάκωση έπειτα από τον πόλεμο του 2014 με εκτόξευση εκατοντάδων ρουκετών και αεροπορικών επιδρομών .

Η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ στις 17:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) και ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος, ενήμερος με τις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ότι οι ένοπλες οργανώσεις του παλαιστινιακού θύλακα προχώρησαν σε παύση πυρός ως μέρος μιας συμφωνίας που προτάθηκε από την Αίγυπτο. Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι το Κάιρο εμπλέχθηκε στην επίτευξη της σημερινής συμφωνίας.

Νωρίτερα σήμερα, με κοινό ανακοινωθέν τους οι παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις, ανάμεσά τους και η Χαμάς, ανακοίνωσαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ. Οι οργανώσεις τόνισαν ότι θα τηρήσουν τη συμφωνία αν το εβραϊκό κράτος τη σεβαστεί.

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν αργά σήμερα τις επιθέσεις με ρουκέτες και πυραύλους από την Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ και δήλωσαν ότι στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ ενώ αυτό υπερασπίζεται τον εαυτό του.

«Καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο τις επιθέσεις με ρουκέτες, πυραύλους και όλμους που γίνονται από την Γάζα προς το Ισραήλ», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ στην ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Καλούμε για μια οριστική παύση αυτών των επιθέσεων ρουκετών. Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ καθώς το Ισραήλ υπεραμύνεται ενάντια αυτών των επιθέσεων. Είναι απλά απαράδεκτο να μπαίνουν στο στόχαστρο άμαχοι».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου «καταδίκασε έντονα την εκτόξευση ρουκετών από την Χαμάς» προς το Ισραήλ και κάλεσε όλες τις πλευρές «να αποφύγουν την κλιμάκωση και έναν νέο κύκλο αιματηρής βίας», ανακοίνωσε η Ελιζέ.

Ο Μακρόν παράλληλα «εξέφρασε την αλληγεγγύη του στους πληθυσμούς που έχουν επηρεαστεί.

Η Αίγυπτος ζήτησε από το Ισραήλ να σταματήσει τις «στρατιωτικές του ενέργειες» στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το Κάιρο και τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να διασφαλίσουν μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός.

Το Κάιρο «επαναδιατυπώνει (…) το αίτημά του στο Ισραήλ να σταματήσει αμέσως κάθε μορφή στρατιωτικής δράσης», αναφέρει ανακοίνωση του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, τονίζοντας «την ανάγκη να τερματιστεί η βία και η κλιμάκωση για να αποκατασταθεί άμεσα η ηρεμία».