Στην τελική ευθεία για την έναρξη της διεύλευσης στο οδόφραγμα της Δερύνειας στις 12 το μεσημέρι, βρίσκονται οι προετοιμασίες από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και από τις αρχές των κατεχομένων.

Στην περιοχή του οδοφράγματος, σύμφωνα με το philenews.com άρχισαν να συρρέουν κάποιοι κάτοικοι από την Κάτω Δερύνεια και την Αμμόχωστο, αναμένοντας το άνοιγμα, με ανάμεικτα συναισθήματα.

Kάτοικοι της Κάτω Δερύνειας προτίθενται να πραγματοποιήσουν ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας. Έχουν στήσει ένα μικρό περίπτερο με φωτογραφίες που απεικονίζουν την ερημωμένη εκκλησία της Αγίου Τιμοθέου και Αγίας Μαύρης, το δημοτικό σχολείο Κάτω Δερύνειας και κατοικίες της περιοχής.

Όπως ανέφεραν στο philenews.com, αντιμετωπίζουν το γεγονός του σημερινού ανοίγματος του οδοφράγματος, με ανάμεικτα συναισθήματα, καθώς η Κάτω Δερύνεια είναι ερημωμένη.

Συνεργεία του Δήμου Δερύνειας των πέριξ χώρων του οδοφράγματος. Υπάρχει έντονη αστυνομική παρουσία. Εν τω μεταξύ, έχει επανδρωθεί το φυλάκιο της αστυνομίας.

Στις 11 το πρωί έφθασαν τα πρώτα μέλη του ΕΛΑΜ – του ακροδεξιού κόμματος – τα οποία ανήρτησαν πανό διαμαρτυρίας.

Επίσης, άρχισαν να φθάνουν τουρίστες, οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν έχει ανοίξει το οδόφραγμα.

Πάντως, από νωρίς έφθασαν στο οδόφραγμα Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι υπέθεσαν ότι η διέλευση θα επιτρεπόταν από νωρίς το πρωί.

Όπως γνωστοποιήθηκε λίγα λεπτά μετά το άνοιγμα του οδοφράγματος, μέλη της κίνησης «Πρωτοβουλία για την Αμμόχωστο» και άλλοι πολίτες θα πορευθούν κατά μήκος του δρόμου Κάτω Δερύνειας-Αμμοχώστου, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια στιγμή θα συναντηθούν με Τουρκοκύπριους που θα πραγματοποιούν αντίστοιχη πορεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και δηλώσεις του δημάρχου Δερύνειας, Άντρου Καραγιάννη, φαίνεται ότι έχει μετακινηθεί το τουρκικό φυλάκιο από τον δρόμο, προϋπόθεση που είχε θέσει η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Μετά το άνοιγμα του οδοφράγματος θα γίνουν δηλώσεις αλλά και εκδήλωση, στο «Δικοινοτικό Γκαράζ», κοντά στο σημείο διέλευσης.

Γύρω στις 10:30, υπήρξε έντονη φραστική αντιπαράθεση μεταξύ μελών του ΕΛΑΜ και κατοίκων που είναι υπέρ του ανοίγματος. Στην αντιπαράθεση έλαβαν μέρος και κάτοικοι της Δερύνειας που αντιτίθενται στο άνοιγμα.

Στο σημείο έφθασε και ο πατέρας του Σολωμού Σολωμού, Σπύρος, κρατώντας φωτογραφία του γιου του.