Την παροχή ρευστότητας στη μικρή επιχειρηματικότητα  θα προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή έως το τέλος του μήνα.  Ουσιαστικά πρόκειται για μικροπιστώσεις στις οποίες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση πολύ μικρές επιχειρήσεις, ελεύθεροι  επαγγελματίες, ιδιώτες, (Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας  που σήμερα  είναι αποκλεισμένες από το τραπεζικό τα σύστημα  για την  άντληση κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου  πρόκειται για πιστώσεις μέχρι 25.000 ευρώ που θα παρέχονται  χωρίς εγγυήσεις  από τον δανειολήπτη και σκοπό θα έχουν για κάλυψη κεφαλαίου κίνησης ή επενδυτικών αναγκών ή leasing εξοπλισμό ή εγγυήσεις μέχρι το ποσό των 25.000 για λήψη δανείων από άλλα ιδρύματα.  Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομίας Στάθης Γιαννακίδης κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Τομέας Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ,  οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα ποσά αυτά είτε μέσω των συστημικών τραπεζών, είτε από Φορείς που δεν είναι τραπεζικά ιδρύματα, όπως ΜΚΟ, συνεταιρισμοί κλπ, είτε από μικτά σχήματα.  Για τα μη τραπεζικά ιδρύματα που θα παρέχουν μικροπιστώσεις, σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις το νομικό πλαίσιο σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου θα  κινείται στα ευρωπαϊκά πρότυπα και ως ελάχιστο εταιρικό κεφάλαιο για τους φορείς θα προβλέπεται το 1 εκατ. ευρώ. Εποπτεύουσα αρχή  όλων των ιδρυμάτων για τις μικροπιστώσεις θα είναι η Τράπεζα της Ελλάδας.

Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα στην Ελλάδα   μόλις για τους  3 στους 10 που αιτούνται επιχειρηματικά δάνεια  δίνεται έγκριση  (28%) για το σύνολο του ποσού , την ίδια στιγμή που στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 70%ενώ το 20% των αιτήσεων απορρίπτονται (αντί του 7% που ισχύει στην ΕΕ). Μάλιστα εκτιμάται ότι  για περίπου 100.000  μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις οι στρόφιγγες του δανεισμού είναι κλειστές  όπως και για τουλάχιστον 50.000 νέες επιχειρήσεις. Στόχος του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης είναι  το σχετικό νομοσχέδιο  να ψηφιστεί πριν το τέλος το τέλος του έτους.