Πέταγε «φωτιές» στο δεύτερο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός πετυχαίνοντας μεγάλη νίκη (93-80) επί του Αιώνιου αντιπάλου του στην 6η αγωνιστική της Ευρωλίγκας και αποκτώντας επιπλέον – εκτός από βαθμολογικό – ψυχολογικό αβαντάζ εν’ όψει του νέου ραντεβού τους αυτή τη φορά για το ελληνικό πρωτάθλημα σε λίγες μέρες και πάλι στο ΟΑΚΑ.

Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο ήταν ο παίκτης που άλλαξε τα δεδομένα (σε άμυνα και επίθεση) αλλά όλα αυτά τα έκανε όταν ο Νικ Καλάθης γύρισε το διακόπτη με τον Ιωάννη Παπαπέτρου στο πρώτο του ντέρμπι εναντίον της πρώην ομάδας του να δίνει λύσεις στην άμυνα. Παράλληλα εμφανίστηκε ο Γκίστ από…παλιά και φυσικά ο Λεκαβίτσιους. Όλα αυτά στο δεύτερο ημίχρονο για τους Πράσινους και είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αντετοκούνμπο είχε 10 πόντους σε αυτό το διάστημα ενώ ο Γκίστ 10π. και 5 ριμπ., όταν στο πρώτο εικοσάλεπτο είχε μόλις 1 ριμπάουντ !

Όταν η μπάλα πάντως «βάρυνε» και το παιχνίδι πήγε περισσότερο στις πιο δυνατές άμυνες οι ξένοι του Παναθηναϊκού με εμπειρία σε τέτοια ντέρμπι έκαναν τη διαφορά την ώρα που οι αντίστοιχοι των Πειραιωτών πελάγωσαν.

Ο Ουίλιαμς – Γκος για παράδειγμα έμεινε άποντος και έδωσε μόλις 1 ασίστ στο κρίσιμο δεύτερο ημίχρονο, ενώ ΛεΝτέι και Τουπάν νικήθηκαν κατά κράτος από τους αντιπάλους τους.

Ουσιαστικά οι Πράσινοι νίκησαν τον αντίπαλο τους με δική του (περσινή) συνταγή, με άμυνα γεμάτη ενέργεια και τρομερή πίεση στη μπάλα και στα αντίπαλα γκάρντ.

«Σημαντική νίκη ίσως στο πιο όμορφο ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια, με ωραίο και θεαματικό μπάσκετ, ψηλό σκορ. Στο πρώτο ημίχρονο ο Ολυμπιακός σκόραρε 20 πόντους από επιθετικά ριμπάουντ και δεν ελέγξαμε καταστάσεις ένας εναντίον ενός. Το κάναμε στο δεύτερο μέρος και κάποιοι παίκτες μας κλειδιά έκαναν ένα βήμα μπροστά και θύμισαν το τι μπορούν να κάνουν» τόνισε ο τεχνικός των Πρασίνων Τσάβι Πασκουάλ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Παναθηναϊκός στο 29’ προηγήθηκε 67-57 έχοντας βάλει 30 πόντους σε 10 λεπτά (από το 19 έως το 29) και με σερί 30-11 σε αυτό το διάστημα !

Όπου ο Καλάθης από 1 ασίστ είχε φτάσει τις 7 και έτσι μέσα σε ένα δεκάλεπτο (3ο) ο Αντετοκούνμπο είχε 10 πόντους ο Λοτζέσκι 6 και ο Τόμας 5 !

«Βγάλαμε ενέργεια από το τρίτο δεκάλεπτο και μετά και αυτό έκανε τη διαφορά» τόνισε ο Ματ Λοτζέσκι, που για μια ακόμα φορά ήταν καλός απέναντι στην πρώην ομάδα του.

Ο Ολυμπιακός είχε τον απόλυτο έλεγχο στο πρώτο ημίχρονο όταν και προηγήθηκε με 48-41 έχοντας φτάσει μάλιστα κάποια στιγμή τη διαφορά και στο +9

(46-37 στο 19’).

Τη διαφορά σε εκείνο το διάστημα το έκανε η πολύ καλή κυκλοφορία στη μπάλα που είχαν οι Ερυθρόλευκοι αλλά και η υπομονή στην επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα να έχει 13 ασίστ και 6/12 τρίποντα, την ίδια ώρα που ο Παναθηναϊκός είχε μόλις 2 ασίστ και 4/12 τρίποντα.

Επίσης ο Κίθ Λάνγκφορντ παροπλίστηκε από νωρίς στο ντέρμπι καθώς βγήκε εκτός ρυθμού γρήγορα με τα δύο φάουλ που έκανε και είχε φτάσει τα 4 στο πρώτο ημίχρονο.

Ουσιαστικά τους γηπεδούχους κράτησε κάπως στο πρώτο εικοσάλεπτο ο αρχηγός τους με 12 πόντους, αλλά μόλις με μια ασίστ καθώς ο προφανής στόχος των Ερυθρολεύκων ήταν να κόψουν τη δημιουργία από τον πιο επιτελικό παίκτη του αντιπάλου τους.

Ο Γιάνις Τίμα με 14 πόντους και κυρίως 4/4 τρίποντα και ο Γιώργος Πρίντεζης με 13 πόντους χωρίς μάλιστα να έχει χάσει σούτ (13π., με 4/4 διπ., 1/1 τρ. και 2/2 β.) κρατούσαν επιθετικά τους φιλοξενούμενους που είχαν πάρει βοήθεια και από Μιλουτίνοφ (6π.) και Τουπάν (7π.), όμως μεγάλη δουλειά έκαναν παράλληλα Σπανούλης και Ουίλιαμς-Γκός (είχαν μαζί 7 ασίστ στο πρώτο μέρος).

Την ίδια στιγμή ο Παναθηναϊκός δεν είχε πάρει αυτά που περίμενε σε άμυνα (από Παπαπέτρου και Λάσμε) και επίθεση (από Λοτζέσκι και Τόμας).

Όλα αυτά όμω ς ήρθαν ακριβώς τούμπα στο δεύτερο ημίχρονο όπου Ουίλιαμς-Γκός και Σπανούλης αποσυντονίστηκαν (καθοριστική η συνεισφορά του Αντεντοκούνμπο στην άμυνα πάνω στον αρχηγό του Ολυμπιακού) την ώρα που ο Καλάθης πήρε μπροστά.

«Αξίζουν συγχαρητήρια στον Παναθηναϊκό που έπαιξε εκπληκτικά στο δεύτερο ημίχρονο και δεν μπορείς να νικήσεις όταν χάνεις 20 επιθετικά ριμπάουντ.

Αυτή είναι η ιστορία του παιχνιδιού και σαφώς η εμπειρία παικτών του Παναθηναϊκού σε τέτοια ντέρμπι ήταν καθοριστική. Όμως και οι δικοί μας νέοι παίκτες σε τέτοιες συνθήκες θα πρέπει να «μεγαλώσουν» μέσα από αυτά τα παιχνίδια. Όταν το παιχνίδι πήγε στη δύναμη υστερήσαμε σημαντικά» τόνισε ο τεχνικός του Ολυμπιακού Ντέιβιντ Μπλάτ που παραδέχτηκε ότι: «Ίσως έπρεπε να παίξει περισσότερο ο Μάντζαρης» τον οποίο χρησιμοποίησε μόλις δύο λεπτά.

Παναθηναϊκός (27/44 δίποντα, 9/28 τρίποντα, 12/18 βολές, 39 ριμπάουντ (19 αμυντικά – 20 επιθετικά), 11 ασίστ, 6 κλεψίματα, 3 κοψίματα, 8 λάθη): Τόμας 9 (1 τρίποντο, 6 ριμπάουντ), Λάνγκφορντ 3 (1), Παπαγιάννης, Λάσμε 5, Παπαπέτρου 7 (2), Παππάς 3, Γκιστ 10 (6 ριμπάουντ), Λεκαβίτσιους 17 (4/6 δίποντα, 3/7 τρίποντα), Λοτζέσκι 10 (4/5 δίποντα, 0/3 τρίποντα, 2/2 βολές), Καλάθης 14 (4/6 δίποντα, 2/7 τρίποντα, 6 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 3 κλεψίματα, 1 λάθος), Αντετοκούνμπο 12 (5/5 δίποντα, 2/2 βολές), Μήτογλου 3 (1)

Ολυμπιακός (22/40 δίποντα, 7/21 τρίποντα, 15/24 βολές, 32 ριμπάουντ (15 αμυντικά-17 επιθετικά), 20 ασίστ, 3 κλεψίματα, 2 κοψίματα, 12 λάθη): Ουίλιαμς-Γκος, Τουπάν 9 (1), Σπανούλης 4 (2/5 δίποντα, 0/4 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 4 λάθη), Τίμα 17 (5/6 τρίποντα), Μιλουτίνοβ 11 (5/6 δίποντα, 1/3 βολές, 5 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κόψιμο), Βεζένκοβ 2, Πρίντεζης 26 (9/10 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 5/6 βολές, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Παπανικολάου 4, Μάντζαρης, Μπόγρης, ΛεΝτέι 7 (2/7 δίποντα, 6 ριμπάουντ)