Μήνυμα ότι οι απειλές της Τουρκίας δεν πρόκειται να σταματήσουν το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε κατά την επίσκεψη του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά την συνάντηση του με τον αμερικανό ομόλογο του, Μάικ Πομπέο και τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα με τους δύο υπουργούς να χαιρετίζουν την ουσιαστική αναβάθμιση στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για την υπογραφή νωρίτερα την ίδια μέρα από το Ν. Χριστοδουλίδη και τον Ου. Μίτσελ, Δήλωσης Προθέσεων (Statement of Intent), η οποία θεσμοθετεί την προώθηση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της Ασφάλειας.

Το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει την υπογραφή της δήλωσης προθέσεων που επισημοποιεί και καθορίζει για πρώτη φορά το πλαίσιο συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, αναφορικά με τις επαφές, σημειώνεται η ενίσχυση και η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων ασφάλειας η οποία εκτιμάται ότι θα προωθήσει τα κοινά συμφέροντα που έχουν οι δύο χώρες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Χθες, ο υπουργός Μάικ Πομπέο συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ο υπουργός Μάικ Πομπέο και ο Υπουργός Εξωτερικών Χριστοδουλίδης συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να ενισχυθεί η σχέση ΗΠΑ-Κυπριακής Δημοκρατίας και χαιρέτισαν την υπογραφή από τον υπουργό Εξωτερικών Χριστοδουλίδη και τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Γουές Μίτσελ δήλωσης προθέσεων για την ενίσχυση και την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων ασφάλειας. Η δήλωση προθέσεων θα προωθήσει τα κοινά συμφέροντα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στην ενίσχυση της ασφάλειας στη θάλασσα και στα σύνορα και στην προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας», σημειώνει η ανακοίνωση.

Παράλληλα σημειώνει την πάγια αμερικανική θέση για τη στήριξη του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της και εκφράζεται η συνεχιζόμενη στήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επανένωση του νησιού.

«Ο υπουργός επιβεβαίωσε τη μακρόχρονη αμερικανική πολιτική για τους πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις κυπριακής ιδιοκτησίας προσπάθειες που διεξάγονται με τη διευκόλυνση του ΟΗΕ για την επανένωση του νησιού σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους», σημειώνει η ανακοίνωση.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε:

«Στις συζητήσεις, τόσο με τον κ. Pompeo, όσο και με τον κ. Mitchell, τρία ήταν θα βασικά θέματα που κυριάρχησαν: Η ξεκάθαρη επιθυμία και από τις δύο πλευρές για ενίσχυση των σχέσεων μας σε όλα τα επίπεδα, και ειδικότερα σε θέματα που άπτονται ευρύτερα του τομέα της Ασφάλειας.  Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση της Κυπριακής Κυβέρνησης για την «Δήλωση Προθέσεων» που μόλις υπογράψαμε και που στην ουσία, για πρώτη φορά, θεσμοθετεί, θέτει ένα πλαίσιο και την πορεία δράσης που θα ακολουθηθεί σε σχέση με τις διμερείς μας σχέσεις, στον τομέα της Ασφάλειας. Το δεύτερο θέμα που κυριάρχησε των συζητήσεων μας είναι οι περιφερειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή ιδιαίτερης σημασίας, και ο ρόλος που η Κυπριακή Δημοκρατία διαδραματίζει για προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας.  Αναγνωρίζεται από πλευράς ΗΠΑ ο ρόλος της χώρας μας, η σημαντική δουλεία που παράγεται μέσα από τις Τριμερείς Συνεργασίες, ειδικότερα στους τομείς της Ενέργειας και της Ασφάλειας, και προς αυτή την κατεύθυνση ευελπιστούμε σύντομα να υπάρξει και αμερικανική συμμετοχή. Το τρίτο θέμα που απασχόλησε την συνάντηση μας ήταν φυσικά το Κυπριακό.  Η Ουάσινγκτον στηρίζει απόλυτα την προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα και της κας Lute για σύντομη επανέναρξη συνομιλιών που θα δημιουργούν πραγματικές προοπτικές θετικής κατάληξης.  Ανταλλάξαμε απόψεις, ειδικότερα για το κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, και για την ανάγκη όπως μέσα από το περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας ως παροχέα ασφάλειας και σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο».

Καταλήγοντας ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε και αυτός με τη σειρά του την απόλυτη ικανοποίηση του «για την υπογραφή της πολύ ουσιαστικής «Δήλωσης Προθέσεων» που αγγίζει συνολικά τα θέματα Ασφάλειας, αλλά και για όλα όσα έχω συζητήσει και ακούσει από τους συνομιλητές μου» προσθέτοντας ότι «η συνεργασία μας είναι στη βάση μιας θετικής ατζέντας, μιας θετικής προσέγγισης και δεν στρέφεται εναντίον του όποιου κράτους. Αντιθέτως μια από τις κοινές μας προσεγγίσεις είναι η επιθυμία διεύρυνσης της συνεργασίας μας με χώρες που ασπάζονται τις ίδιες με εμάς αξίες όπως και το όραμα μας στην περιοχή».