Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ψηφιοποίηση του κατασκευαστικού τομέα, οι έξυπνες πόλεις, η αειφόρος ανάπτυξη, η βιώσιμη διαχείριση γης και ακίνητης περιουσίας καθώς και η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών είναι τα θέματα που θα αναπτύξουν οι ειδικοί κατά τη διάρκεια του τριήμερου επιστημονικού συνεδρίου (που ξεκίνησε την Τετάρτη στο Ίδρυμα Ευγενίδου) με θέμα : «Οικονομία, Κοινωνία και Κλιματική Αλλαγή: Οι επιπτώσεις των μέγα τάσεων στο δομημένο περιβάλλον, στην κατασκευαστική βιομηχανία και την αγορά ακινήτων».

Στο Συνέδριο, που διοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ( ΤΕΕ) μηχανικοί, εκπρόσωποι Φορέων και Διεθνών Οργανισμών, εμπειρογνώμονες και ακαδημαϊκοί πέρα από την ανταλλαγή επαγγελματικών εμπειριών και επιστημονικών γνώσεων θα επιχειρήσουν να συμβάλλουν στη δημιουργία πολιτικών και δράσεων στους τομείς της οικονομίας, της κοινωνίας και της κλιματικής αλλαγής με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.

«Έχουμε τις δυνατότητες, έχουμε τα εργαλεία, έχουμε τη γνώση. Χρειαζόμαστε συνεργασίες για να δημιουργήσουμε το σωστό περιβάλλον για τα παιδιά μας», επεσήμανε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ( ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός, ανοίγοντας την Τετάρτη, τις εργασίες του επιστημονικού συνεδρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο , η αειφόρος ανάπτυξη είναι το ζητούμενο και πρόκληση για τη χώρα, καθώς προϋποθέτει αλλαγή νοοτροπίας σε όλα τα επίπεδα. « Οφείλουμε να να συνεργαστούμε ως επαγγελματίες, και με άλλες ειδικότητες», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Γιώργος Μαρκόπουλος αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις και τις δράσεις της ΕΕ απέναντι στις απειλές στον πλανήτη. Μάλιστα, στάθηκε ιδιαίτερα στον στόχο για μείωση των εκπομπών του αερίου του θερμοκηπίου κατά 40% σε όλος τους τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας έως το 2030.

« Τα χρόνια της κρίσης 450.000 επιστήμονες έφυγαν από τη χώρας μας», τόνισε η πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τοπογραφάφων/ καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) Χρυσή Πότσιου. « Πρέπει να συμβάλουμε στην αειφόρο ανάπτυξη», συμπλήρωσε.

Ο επικεφαλής της οικονομικής επιτροπής του ΟΗΕ, που αφορά τη διαχείριση της γης Fredrik Zetterquist στάθηκε στις απαιτήσεις που διαμορφώνουν οι σύνθετες οικονομίες προκειμένου να υπάρξει ένα ανθεκτικό και αειφόρο μέλλον. Όπως είπε, οι αποφάσεις που πρέπει να παρθούν πρέπει να διέπονται κατ’ αρχήν από δικαιοσύνη, κάτι που λείπει από αρκετές χώρες.