Πρωτοφανής είναι η σύγχυση και τα ερωτηματικά που προκαλούν οι αντιφατικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών σχετικά με τις αναδρομικές διεκδικήσεις των κομμένων δώρων και συντάξεων από τους συνταξιούχους, οι οποίοι καθημερινά υποβάλλουν χιλιάδες αιτήσεις και αγωγές. Την ίδια ώρα νέες δικαστικές αποφάσεις επιστρέφουν αποζημιώσεις σε συνταξιούχους και από κομμένες επικουρικές συντάξεις, διευρύνοντας το πεδίο των διεκδικήσεων!

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από τη δικηγορική εταιρεία Λουκάς Αποστολίδης και συνεργάτες, με την αριθμό 18222/2018 απόφαση του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών (4ο Τμήμα) δικαιώνονται συνταξιούχοι του κλάδου σύνταξης του ΗΣΑΠ και τους επιδικάζει χρηματική αποζημίωση (από 4.585 ευρώ έως 6.000 ευρώ στον καθένα) λόγω των παράνομων περικοπών που είχαν υποστεί στην επικουρική τους σύνταξη για το διάστημα 1/1/2012 έως 31/3/2014. Οι περικοπές που κρίθηκαν παράνομες ως αντισυνταγματικές είχαν επιβληθεί με τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 2 του Ν. 4051/2012 και του άρθρου πρώτου, παράγραφος ΙΑ, υποπαράγραφος ΙΑ.5 του Ν. 4093/2012 (μεσοπρόθεσμο). Οι διατάξεις αυτές έχουν ήδη κριθεί παράνομες ως αντισυνταγματικές με τις αποφάσεις 2287/2015 και 2288/2015 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η εν λόγω απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών εφαρμόζει πλήρως στο σκεπτικό της τις κρίσεις που είχε διαλάβει η Ολομέλεια του ΣτΕ στις 2287 και 2288 του 2015 αποφάσεις της. Ηδη έχουν εκδοθεί η υπ» αριθμ. 1689/2018 απόφαση του 2ου Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία επιδικάζεται χρηματική αποζημίωση σε συνταξιούχους του κλάδου της Αγροτικής Τράπεζας λόγω των περικοπών των νόμων του 2012 στην επικουρική τους σύνταξη. Σε αυτήν την απόφαση το ΕΤΕΑΕΠ άσκησε έφεση η οποία εκδικάστηκε στις 8/10/2018 στο Μονομελές Διοικητικό Εφετείο Αθηνών και αναμένεται η έκδοση της απόφασης. Ενώ πρόσφατα δημοσιεύτηκε και η παραπάνω απόφαση που αφορά τους συνταξιούχους του ΗΣΑΠ.

ΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΟΠΛΑ.

Επισημαίνεται ότι τόσο οι συνταξιούχοι όσο και οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν σημαντικά νομικά όπλα με το μέρος τους, αφού έχουν υπέρ τους αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου αλλά και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Παράλληλα είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι όλα τα κατώτερα δικαστήρια της χώρας συμμορφώνονται με τις αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (υπ» αριθ. 2287-2290/2015), με τις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (υπ» αριθ. 1-4/2018) και με πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (υπ» αριθ. 1227/2018) και διατάσσουν την κυβέρνηση και τις διοικήσεις ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ σε άμεση καταβολή – και μάλιστα με τόκο (6%) – σε όλους τους συνταξιούχους και εν ενεργεία υπαλλήλους των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας.

Την ίδια ώρα η ΕΝΥΠΕΚΚ – με αφορμή τις δηλώσεις του  υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου για την επιστροφή των αναδρομικών και δώρων μόνο σε όσους έχουν κάνει αγωγή μέχρι τις 11/6/2015 – επισημαίνει ότι η απόφαση του ΣτΕ και του ΑΕΔ (Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο) ορίζει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει τα αναδρομικά στους συνταξιούχους χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και να καταθέσουν αγωγές.

ΕΦΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΙΡΕΣΕΙΣ. Και ενώ οι συνταξιούχοι υποβάλλονται καθημερινά σε μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία – και η κυβέρνηση υποβάλλει εφέσεις και αναιρέσεις εις βάρος των συνταξιούχων -, οι αντιφάσεις κυβερνητικών στελεχών γύρω από το όλο θέμα βρίσκονται στην… ημερησία διάταξη.

Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου σε χθεσινές της δηλώσεις εξέφρασε την εκτίμηση ότι «τα αναδρομικά για τους συνταξιούχους δεν θα ευδοκιμήσουν καθώς το Δημόσιο έχει προσφύγει σε δεύτερο βαθμό». Δήλωση που έρχεται σε αντίθεση με τη θέση του υφιστάμενού της υφυπουργού Τάσου Πετρόπουλου, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ εκτίμησε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι μόνο όσοι συνταξιούχοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη θα λάβουν τα αναδρομικά των συντάξεων. Μάλιστα ο Πετρόπουλος το τελευταίο διάστημα έχει υποπέσει σε απίστευτες αντιφάσεις, δείγμα της κοροϊδίας και του εμπαιγμού προς τους συνταξιούχους. Στις 29/10/2018 ο Πετρόπουλος δήλωσε: «Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τη νέα απόφαση του ΣτΕ, όποια κι αν είναι αυτή, για όλους τους συνταξιούχους, ανεξάρτητα από το αν έχουν ή δεν έχουν υποβάλει αίτηση ή αγωγή». Προηγήθηκε δήλωση του ίδιου στις 22/10 με την οποία συνέστησε στους συνταξιούχους να μην κάνουν προσφυγές για την επιστροφή αναδρομικών γιατί «χαλάνε λεφτά χωρίς λόγο». Για να έρθει ο ίδιος στις 5/11/2018 διατυπώνοντας τη θέση ότι «το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι μόνο όσοι συνταξιούχοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη θα λάβουν τα αναδρομικά των συντάξεων», ενώ επεσήμανε πως «η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει αναδρομική ισχύ για όλους».

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ.

Και επειδή στο όλο ζήτημα κρύβονται και παγίδες, οι συνταξιούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1Οι διεκδικήσεις βασίζονται πάνω σε αποφάσεις-σταθμούς του ΣτΕ το 2015, οι οποίες έκριναν αντισυνταγματικές τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 του 2012. Πάνω στις αποφάσεις αυτές «χτίστηκε» εν πολλοίς η αρχιτεκτονική του επανυπολογισμού του νόμου Κατρούγκαλου για όλες τις συντάξεις. Γι» αυτό και τώρα οι νομικές απόψεις συγκλίνουν πως ρόλο-κλειδί στην εξέλιξη της διαδικασίας θα παίξει μια νέα απόφαση του ΣτΕ, αυτή που επίκειται για τη συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου.

2Η επιστροφή των δώρων και των περικοπών του 2012 στο σύνολο των συνταξιούχων αποτελεί μια μεγάλη δημοσιονομική βόμβα αφού το συνολικό ποσό αγγίζει τα 8-9 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως αν επεκταθεί σε όλους η αναδρομική καταβολή των διαφορών από τις μειώσεις του 2012, καταστρατηγείται η δέσμευση που έχει αναληφθεί από το 2010 και ορίζει ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη δεν μπορεί να υπερβαίνει το 16,2% του ΑΕΠ.

3Η υποβολή αίτησης προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ θεωρείται όχληση και διακόπτει την παραγραφή των αξιώσεων. Για τον λόγο αυτόν οι νομικοί προτρέπουν τους ενδιαφερομένους να καταθέτουν και αγωγές.

4Στο πλαίσιο πρότυπης δίκης, το ΣτΕ με τις αποφάσεις του 2015 έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των νόμων 4051 του 2012 και 4093 του 2012. Οσοι θα προσφύγουν δικαστικά θα πρέπει να δικαιωθούν τουλάχιστον για το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Δεκέμβριο του 2018.

5Οι αγωγές που θα υποβληθούν σήμερα θα προσδιοριστούν πιθανότατα σε τρία-τέσσερα χρόνια πρωτόδικα, ενώ πρέπει να υπολογιστούν και άλλα δύο-δυόμισι χρόνια για το Εφετείο. Αν ο συνταξιούχος κερδίσει και στο Εφετείο, το Ταμείο μπορεί να προσφύγει για αναίρεση στο ΣτΕ, αλλά στο μεταξύ είναι υποχρεωμένο να τον πληρώσει.