Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη σημείωσαν πτώση την Τετάρτη, ακολουθώντας την πορεία των αντίστοιχων αμερικανικών αφού οι Δημοκρατικοί κέρδισαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων στις αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές, ενισχύοντας τη δυνατότητα του κόμματος να μπλοκάρει την ατζέντα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι αύξησαν την πλειοψηφία τους στην αμερικανική Γερουσία αλλά έχασαν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, σε μια κίνηση που αποτελεί πισωγύρισμα για τον Τραμπ.

Ενώ το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε σε γενικές γραμμές τις προβλέψεις της αγοράς, η προοπτική να προκύψουν κατά περίπτωση πολιτικά αδιέξοδα προκαλεί αβεβαιότητα στους επενδυτές – ασκώντας πιέσεις στο δολάριο και αυξάνοντας τη ζήτηση για τα ομόλογα που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια.

Στην Ευρώπη, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αναφοράς υποχώρησαν νωρίτερα κατά 1-4 μονάδες βάσης. Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν κατά 1,5 μονάδα βάσης στο 0,42%, παραμένοντας πάνω από το χαμηλό επτά εβδομάδων που σημείωσαν τον περασμένο μήνα γύρω στο 0,34%.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων μειώθηκαν μετά τα αποτελέσματα των εκλογών, με τις αποδόσεις των 10ετών τίτλων να υποχωρούν νωρίτερα κατά 3,5 μονάδες βάσης στο 3,18%.

«Το συνολικό αποτέλεσμα ήταν σε γενικές γραμμές αναμενόμενο αλλά τα κέρδη των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία επισκίασαν τη νίκη των Δημοκρατικών και θα καταστήσουν δυσκολότερο για αυτούς να κερδίσουν τη Γερουσία σε δύο χρόνια», δήλωσε ο Πίτερ Τσάτγουελ, επικεφαλής ανάλυσης επιτοκίων στη Mizuho στο Λονδίνο. «Αυτό θα σημαίνει ότι η υποψηφιότητα του Τραμπ για μια δεύτερη θητεία το 2020 παραμένει στη σωστή τροχιά, με τη λαϊκιστική του ρητορική να αναμένεται να συνεχιστεί καθορίζοντας τον τόνο στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό τουλάχιστον έως τότε».

Αναλυτές δήλωσαν ότι ο συνολικός αντίκτυπος στην αγορά ομολόγων από τις εκλογές ήταν επίσης μετριασμένος καθώς τα αποτελέσματα δεν αναμένεται να επηρεάσουν την προοπτική για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve ή να αλλάξουν την εμπορική διαμάχη του Τραμπ με την Κίνα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από