Ένας εντυπωσιακός αριθμός 36 εκατομμυρίων ψηφοφόρων ψήφισαν πριν από στην σημερινή ημέρα διεξαγωγής των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο στις ΗΠΑ. Ο αριθμός αυτός της αυξημένης συμμετοχής στην πρώιμη ψηφοφορία, προδιαθέτει για έναν μεγάλο αριθμό συμμετοχής στην σημερινή εκλογική διαδικασία, αλλά και για μεγάλες εκπλήξεις στην διάρκεια της νύχτας, όταν θα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα, σχολιάζει το Politico.

Ο ενθουσιασμός των Ρεπουμπλικάνων για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και η ορμή των Δημοκρατικών προκειμένου να τον αποκηρύξουν σήμερα, οδήγησε τους ψηφοφόρους νωρίς στις κάλπες, καθώς το 2014 είχαν επιλέξει να ψηφίσουν νωρίς 27,2 εκατομμύρια Αμερικανοί ψηφοφόροι, σύμφωνα με τον Μάικλ ΜακΝτόναλντ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα που παρακολουθεί και καταγράφει την συμμετοχή στις αμερικανικές εκλογές.

Η τάση αυτή, της πρόωρης συμμετοχής στις εκλογές αναμένεται να διευρυνθεί, καθώς αυτοί που αποφάσισαν να ψηφίσουν νωρίτερα φέτος στο Τέξας, στη Νεβάδα και στην Αριζόνα, είναι ήδη περισσότεροι από την πρόωρη συμμετοχή στις κάλπες που έχει καταγραφεί στις τελευταίες ενδιάμεσες εκλογές, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΜακΝτόναλντ.

Επίσης, σε αρκετές πολιτείες αναμένεται να ξεπεράσουν τα συνήθη ποσοστά συμμετοχής σε μη-προεδρικές εκλογές, ακόμη και με ελάχιστη διαφοροποίηση.

Όπως διαφαίνεται το υψηλό ποσοστό συμμετοχής, μπορεί να εξελιχθεί στον αστάθμητο παράγοντα που θα κρίνει το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, πέρα από την εικόνα που έχουν δώσει μέχρι σήμερα οι δημοσκοπήσεις, για τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, αλλά και την πιθανή διαμόρφωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, στα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου.

«Δεν πρόκειται για μία συνηθισμένη εκλογή. Αυτό που μπορεί να υποθέσει κανείς με ασφάλεια, είναι ότι γινόμαστε μάρτυρες μιας υβριδικής ενδιάμεσης / προεδρικής εκλογής», από την άποψη της συμμετοχής των ψηφοφόρων, δήλωσε ο ΜακΝτόναλντ στο Politico.

Ο ΜακΝτόναλντ προέβλεψε ότι από την στιγμή που θα έχει ολοκληρωθεί η πρώιμη ψηφοφορία, ο αριθμός συμμετοχής των ψηφοφόρων σε κάθε αμερικανική πολιτεία θα είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό συμμετοχής που καταγράφηκε το 2014 και αυτό θα αλλάξει και το συνολικό ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων, στις σημερινές ενδιάμεσες εκλογές.

Ο Τομ Μπόνιερ, εκτελεστικός διευθυντής της εταιρίας Target Firm που επεξεργάζεται στοιχεία των Δημοκρατικών, πρόβλεψε ότι η πρόωρη συμμετοχή στις κάλπες μπορεί να ξεπεράσει και τα σαράντα εκατομμύρια των ψηφοφόρων, όταν η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί.

Οι αναλυτές των εκλογικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ, είναι προσεκτικοί σχετικά με το πιο κόμμα θα συγκεντρώσει ένα εκλογικό πλεονέκτημα, από την καταμέτρηση του συνόλου των ψήφων κατά την πρόωρη ψηφοφορία.

Παράλληλα, επισημαίνουν τον κίνδυνο της παραπλάνησης από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που ενδεχόμενα στηρίχτηκαν στα δεδομένα της συμμετοχής προηγούμενων ενδιάμεσων εκλογικών αναμετρήσεων, ώστε να διατυπώσουν μία τελική εκτίμηση αναφορικά με το ποιο μπορεί να είναι το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο ΜακΝτόναλντ και η ομάδα έρευνας της Edison Media Research που πραγματοποιούν μία αναθεωρημένη δημοσκόπηση μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα του 2016, προβλέπουν ότι ο συνολικός αριθμός των ψηφοφόρων που θα πάνε στις κάλπες θα φτάσει στα 105,5 εκατομμύρια πολίτες. Ο αριθμός αυτός, ανταποκρίνεται σε ποσοστό περίπου 45% του νόμιμου εκλογικού σώματος.

Μία τέτοια συμμετοχή, θα είναι σημαντικά αυξημένη σε σύγκριση με τις ενδιάμεσες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν το 2014 και οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από τον ασυνήθιστα χαμηλό αριθμό συμμετοχής των ψηφοφόρων.

Στις ενδιάμεσες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν πριν από τέσσερα χρόνια ψήφισαν λιγότεροι από 82 εκατομμύρια ψηφοφόροι, έναντι των 137 εκατομμυρίων ψηφοφόρων που πήγαν στις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές του 2016.

«Νομίζω ότι όλοι μας κάναμε μία ασφαλή πρόβλεψη ότι το 2018, δεν μοιάζει σε τίποτα με το 2014»” είπε χαρακτηριστικά ο Μπόνιερ.

Παράλληλα, επεσήμανε τον κίνδυνο που υπάρχει από την υποεκτίμηση της δημογραφικής σύνθεσης μιας εκλογικής περιφέρειας, ακόμη και για μερικές ποσοστιαίες μονάδες, ώστε τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης να μην ανταποκρίνονται στα πραγματικά εκλογικά αποτελέσματα της σημερινής συμμετοχής στις κάλπες.

Μερικές δημοσκοπήσεις (Monmouth University, New York Times / Siena College) προχώρησαν σε προσαρμογές δημοσιοποιώντας πολλαπλά αποτελέσματα για κάθε δημοσκόπηση κι ανάλογα με τις αλλαγές που θα προκληθούν από τα διαφορετικά σενάρια της συμμετοχής των ψηφοφόρων. Το μέσο αποτέλεσμα των δημοσκοπήσεων που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, προβλέπει αύξηση του αριθμού της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία.

Στην πρώτη δημοσκόπηση (Times/Siena) για την προεκλογική εκστρατεία επανεκλογής στην Βουλή των Αντιπροσώπων του Ρεπουμπλικάνου Πέτε Σέσιονς (Τέξας) υπήρχε η πρόβλεψη συμμετοχής 194.000 ψηφοφόρων, ενώ στην δεύτερη δημοσκόπηση η πρόβλεψη αυτή της συμμετοχής, αυξήθηκε στις 211.000 για τα προάστια του Ντάλας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της τοπικής κομητείας περισσότεροι από 188.000 ψηφοφόροι έχουν ψηφίσει πρόωρα στην Κομητεία του Ντάλας (ποσοστό 7% του πληθυσμού της εκλογικής περιφέρειας του Σέσιονς ανήκει σε άλλη κομητεία, η οποία δεν έχει προχωρήσει σε δημοσιοποίηση του συνολικού αποτελέσματος της πρόωρης ψηφοφορίας).

Το υψηλό ποσοστό της συμμετοχής ήταν υπέρ των Δημοκρατικών σε μερικά από τα μοντέλα των δημοσκοπήσεων (Times/Siena).

Η Μάρα Σάτμαν, καθηγήτρια δημόσιας διοίκησης (Connecticut College) δήλωσε ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ποιος μπορεί να επωφεληθεί από το υψηλό ποσοστό συμμετοχής στην πρόωρη ψηφοφορία, καθώς αρκετοί ψηφοφόροι θα είχαν ψηφίσει έτσι κι αλλιώς, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει η επιλογή να ψηφίσουν πιο νωρίς. Η ίδια τονίζει ότι το συνολικό ποσοστό συμμετοχής θα καθοριστεί μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Από την άλλη μεριά, ο Μπόνιερ δήλωσε ότι υπάρχει μία αύξηση του αριθμού των μη συνηθισμένων ψηφοφόρων. Μεταξύ αυτών, τα άτομα νεαρής ηλικίας, αλλά κι όσοι ψηφίζουν για πρώτη φορά, που ενδεχόμενα να ωφελήσει τους Δημοκρατικούς. Ωστόσο και μία τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί να εγγυηθεί ένα επιτυχές αποτέλεσμα για το στρατόπεδο των Δημοκρατικών.

“Η αναπάντητη ερώτηση που δεν θα απαντηθεί μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι: Οι τάσεις αύξησης της συμμετοχής που καταγράφηκαν στην πρόωρη ψηφοφορία θα συνεχιστούν την ημέρα των εκλογών;” Αναρωτήθηκε ο Μπόνιερ για να συνεχίσει τον προβληματισμό του: “ή θα αντιστραφεί; Το 2016 σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε αντιστροφή. Δε νομίζω ότι κάποιος μπορεί να στοιχηματίσει για το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση,” τόνισε ο ίδιος.