Για δεύτερο λουκέτο της ίδιας αεροπορικής εταιρείας μέσα σε λίγες ημέρες, κάνουν λόγο στην Κύπρο. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η βρετανική αεροπορική εταιρεία Virgin Atlantic απέσυρε χθες το αίτημα που είχε καταθέσει την περασμένη Πέμπτη ενώπιον του διοικητικού δικαστηρίου για αναστολή της απόφασης της 18ης Οκτωβρίου της Αρχής Αεροπορικών Μεταφορών (ATLA) σύμφωνα με την οποία ανακαλείτο η άδεια εκμετάλλευσης αερομεταφορά της Cobalt.

Μάλιστα η βρετανική εταιρεία είχε εξασφαλίσει μονομερές διάταγμα με το οποίο ακυρωνόταν η απόφαση της ATLA, συνεπώς η Cobalt συνέχιζε τις τελευταίες τέσσερις ημέρες να είναι αερομεταφορέας αδειοδοτημένος στην Κύπρο.

Slot εκατομμυρίων

Το ενδιαφέρον της Virgin, όπως φαίνεται και από την ενέργειά της να αποσύρει κατά τη χθεσινή ακρόαση το ενδιαφέρον της για να γίνει μόνιμο το διάταγμα και να παραμείνει εν ενεργεία αερομεταφορέας η Cobalt, δεν ήταν η εξαγορά ή η στρατηγική συνεργασία με τον κυπριακό αερομεταφορέα. Αλλά αυτό που την έκαιγε ήταν η «απελευθέρωση» της χρονοθυρίδας (slot) στο Χίθροου που υπενοικίαζε στην Cobalt και δεδομένης της ανάκλησης της άδειας της κυπριακής αεροπορικής εταιρείας ένα ήταν βέβαιο: η απώλεια των δικαιωμάτων της χρονοθυρίδας η οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες μας έχει μία αξία η οποία ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ.

Στο μεσοδιάστημα από την Παρασκευή μέχρι και χθες που ήταν ορισμένο το δικαστήριο έγινε προφανώς κατορθωτό να «ξεκλειδώσει» η χρονοθυρίδα, να ακυρωθεί δηλαδή η συμφωνία μεταξύ της Virgin και της Cobalt για την υπενοικίαση του slot, συνεπώς δεν υπήρχε λόγος να προχωρήσει η υπόθεση.

Η δικαστική διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν το μόνο όπλο που είχε απομείνει στη Virgin για να πάρει πίσω την τεράστια περιουσία της μετά το λουκέτο της Cobalt, καθώς το Υπουργείο Μεταφορών και η ATLA είχαν αρνηθεί αίτημα των εκπροσώπων της Virgin Atlantic για ακύρωση της απόφασης της Αρχής για ανάκληση της άδειας της Cobalt (σ.σ. μία απόφαση η οποία είχε ληφθεί ομόφωνα από την Αρχή).

Πηγή: Πολίτης