Την Τρίτη 6 Νοεμβρίουτ, πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ οι ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο, με τους Δημοκρατικούς να διεκδικούν την επανάκτηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου στην Βουλή των Αντιπροσώπων και τους Ρεπουμπλικάνους, να έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στην διατήρηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην Γερουσία.

Οι αναλυτές στην Ουάσινγκτον συμφωνούν ότι η εβδομάδα που αρχίζει σήμερα θα είναι πολιτικά ενδιαφέρουσα, ενώ υπάρχει μία σειρά ανοιχτών ζητημάτων που δρομολογούνται από τις ενδιάμεσες εκλογές:

1. Μπορεί να νικήσει ένας υποψήφιος υπό την σκιά κατηγοριών;

O υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Ντάνκαν Χάντερ Τζούνιορ είναι ένα από τα δύο μέλη του Κογκρέσου που διεξάγουν προεκλογικό αγώνα υπό την σκιά κατηγοριών. Ωστόσο, ο ίδιος διατηρεί σημαντικές πιθανότητες επανεκλογής σε μία εκλογική περιφέρεια που είχε ψηφίσει συγκεντρωτικά υπέρ της εκλογής του προέδρου Τραμπ, το 2016.

Το CNN χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα ως πιθανά θετικό για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

«Πρόκειται για μία από τις πιο συντηρητικές εκλογικές περιφέρειες στην Καλιφόρνια», δηλώνει η Μάιβ Ρέστον πολιτική συντάκτης του CNN, επικαλούμενη την πρώιμη πολιτική υποστήριξη του Χάντερ προς τον Τραμπ, το 2016.

«Είναι ένα πραγματικό τεστ της πίστης των ψηφοφόρων του Τραμπ κι αναφορικά με το αν θα τον υποστηρίξουν σε αυτή την εκλογική περιφέρεια, στην οποία και κέρδισε με διαφορά 15 ποσοστιαίων μονάδων», συμπλήρωσε η ίδια.

2. Η πολιτική στάση του Τραμπ, μετά τις αυριανές εκλογές

Στην περίπτωση που ένα θετικό εκλογικό αποτέλεσμα για τους Δημοκρατικούς τους εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν θα παραδεχθεί την ήττα.

«Υπάρχει μία πολιτική παράδοση για τους προέδρους των ΗΠΑ να δίνουν μία συνέντευξη Τύπου, την επόμενη ημέρα μετά την διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών για να σχολιάσουν το αποτέλεσμα», δήλωσε ο πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας “The New York Times” Μάικλ Σίαρ. “Το 2006, ο πρόεδρος Μπους Τζούνιορ μετά από μία κακή εκλογή για τους Ρεπουμπλικάνους είχε δηλώσει ότι είχε λάβει ένα δυνατό πλήγμα. Το 2010, ο πρόεδρος Ομπάμα είχε δηλώσει “ηττημένος” από το αποτέλεσμα των εκλογών.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα πει κάτι τέτοιο. “Έτσι, αν υποστεί μια βαριά ήττα, ποια θα είναι η λέξη που θα χρησιμοποιήσει;” αναρωτήθηκε ο Σίαρ.

3. Ο πρόεδρος Τραμπ έκανε προεκλογική εκστρατεία με το βλέμμα στο 2020

Ο πρόεδρος Τραμπ ολοκληρώνει την προεκλογική εκστρατεία για τις ενδιάμεσες εκλογές του 2018 με μία παναμερικανική προσέγγιση, πραγματοποιώντας 10 προεκλογικές εκδηλώσεις μέσα σε πέντε ημέρες.

Ο κύριος στόχος του, εντοπίζεται στο να βοηθήσει τους Ρεπουμπλικάνους να κερδίσουν τις απαραίτητες έδρες για την πλειοψηφία στην Γερουσία και σε εκλογικές περιφέρειες, οι οποίες θεωρούνται ιδιαίτερα ανταγωνιστικές σε σύγκριση με την πολιτική δυναμική των Δημοκρατικών.

Ωστόσο, έχει σίγουρα το βλέμμα του στις προεδρικές εκλογές του 2020,” σημειώνει ο Τζεφ Ζέλενι του CNN.

Οι σύμβουλοι του Τραμπ αναμένουν ότι η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ θα συνεχιστεί για τις προεδρικές εκλογές του 2020. “Το φθινόπωρο αυτό, έκανε τον Τραμπ να αναγνωρίσει το πόσο αγαπάει τις προεκλογικές εκδηλώσεις, αλλά και πόσο του έλειψαν. Έτσι, θα πάει κατευθείαν στις προεκλογικές εκδηλώσεις για το 2020, χωρίς να σταματήσει καθόλου,” σημειώνει ο Ζέλενι.

4. Έρχεται η εβδομάδα των υποδομών για το 2019

Έτσι στην περίπτωση που οι Δημοκρατικοί εξασφαλίσουν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο σε ένα ή και στα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου, υπάρχει περίπτωση να συνεργαστούν σε κάποιο από τα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν με τον πρόεδρο Τραμπ;

«Προφανώς θα μπορεί να είναι η εβδομάδα για τις υποδομές», εκτιμά Σέουνγκ Μιν Κιμ συντάκτης της εφημερίδας “The Washington Post” που καλύπτει τον Λευκό Οίκο. «Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου κάνουν ανοίγματα προς στελέχη των Δημοκρατικών ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών, προσπαθώντας να συνομιλήσουν για μία συμφωνία αναφορικά με τις υποδομές», δηλώνει η ίδια.

Η Κιμ είπε ότι ένας υψηλόβαθμος συνεργάτης του προέδρου Τραμπ επισκέφτηκε πρόσφατα έναν υψηλόβαθμο Δημοκρατικό που είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων με ένα μήνυμα. “Ο πρόεδρος Τραμπ θέλει να κάνει κάτι πραγματικό κι αναγνωρίζει ότι αυτό για να γίνει χρειάζονται χρήματα.

Από την άλλη μεριά, στην περίπτωση που οι Δημοκρατικοί πάρουν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, θα χρειάζονται (άμεσα) κάποιες νομοθετικές επιτυχίες.

5. Η επόμενη κίνηση του Μάλερ

Ο Ρότζερ Στόουν ( από τους πιο παλιούς συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ) δηλώνει σε όσους τον ακούνε ότι ο Ρόμπερτ Μάλερ είναι λάθος. ‘

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν είχε συντονιστικό ρόλο με τα WikiLeaks στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, ενώ αρνείται ότι προσπάθησε να πιέσει έναν φίλο του να ψευδομαρτυρήσει στον Μάλερ.

Ο Στόουν πιστεύει ότι η ομάδα έρευνας του Μάλερ θα επιδιώξει να τού απαγγείλει κατηγορία.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Στις κάλπες οι Αμερικάνοι για τις ενδιάμεσες εκλογές