Η δωρεάν εξ αποστάσεως πρόσβαση σε βιβλία ευρείας αναγνωσιμότητας για τους πιστοποιημένους χρήστες ξεκινά πιλοτικά από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ). Στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών της, η ΕΒΕ δίνει τη δυνατότητα, πιλοτικά για αρχή, μέσω της νέας ψηφιακής υπηρεσίας, οι πιστοποιημένοι χρήστες να διαβάζουν δωρεάν ελληνόγλωσσα ηλεκτρονικά βιβλία, για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, οπουδήποτε και αν βρίσκονται, μέσα από τον υπολογιστή, το tablet ή το τηλέφωνό τους.

Η συλλογή του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου περιλαμβάνει βιβλία ευρείας αναγνωσιμότητας, με έμφαση, μεταξύ άλλων, στους τομείς της λογοτεχνίας, της ιστορίας, των τεχνών, των επιστημών. Πρόκειται για μια πλατφόρμα, η οποία διαθέτει περισσότερους από 2.500 τίτλους, που προέρχονται από 14 ελληνικούς εκδοτικούς οίκους.

Κάθε πιστοποιημένος χρήστης της ΕΒΕ, μέσω του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου (ereading.nlg.gr) μπορεί να «κατεβάσει» ταυτόχρονα έως 3 ηλεκτρονικά βιβλία, για 20 ημέρες το καθένα, με δικαίωμα ανανέωσης. Όπως σημειώνει η ΕΒΕ, «η καινοτόμος αυτή υπηρεσία στοχεύει στην προώθηση της ηλεκτρονικής φιλαναγνωσίας και στην εξοικείωση του κοινού με το ηλεκτρονικό βιβλίο».