Την διαφωνία του ως προς ένα σχέδιο «θρησκευτικής ουδετερότητας», στη βάση του γαλλικού μοντέλου, εξέφρασε από ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με καυστικά σχόλια προς την κυβέρνηση και το θέμα της διαχείρησης του ζητήματος της συνταγματικής αναθεώρησης.

«Είναι μια ευκαιρία τώρα να εξετάσουμε πολλά πράγματα από την αρχή και να αλλάξουμε και μερικές ιδέες. Και εμείς την πολύ αυστηρότητα και η Πολιτεία την πολύ προχειρότητα» είπε ο Αρχιεπίσκοπος στους δημοσιογράφους για το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, μετά τη λήξη των εργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, σημειώνοντας ότι: «Το θέμα είναι να καταλήξουμε τι εννοούμε θρησκευτικά ουδέτερος».

«Ο Πρωθυπουργός δεν ξέρω τι εννοεί, θα μας πει τι εννοεί», ανέφερε ο Αρχιεπίσκος Ιερώνυμος, δείχνοντας παράλληλα τις διαθέσεις του, καθώς τόνισε ότι: «Θρησκευτικά ουδέτερο είναι το κράτος της Γερμανίας. Θα ήθελα να ζήσω στη Γερμανία, και να είμαι θρησκευτικά ουδέτερος. Είναι θρησκευτικά ουδέτερο κράτος, συνεργάζονται, βοηθάει την Εκκλησία άριστα» για να συμπληρώσει ότι: «Θρησκευτικά ουδέτερο κράτος είναι και η Γαλλία αλλά είναι εχθρικές οι σχέσεις (…) δεν θ μ’ άρεσε».

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε στους δημοσιογραφους πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν προκάλεσε έκπληξη στην Εκκλησία, μιλώντας ωστόσο για προχειρότητα.

«Έχουμε συνηθίσει εδώ στην Ελλάδα με μια πρόχειρη σκέψη με πρόχειρα πράγματα να θέλουμε να καθιερωθεί…» είπε ο Αρχιεπίσκοπος ο οποίος άφησε ανοιχτό «παράθυρο» για πλήρη συζήτηση επί όλων των θεμάτων που απασχολούν Εκκλησία και Πολιτεία.

«Εμάς πρέπει να μας απασχολεί περισσότερο όλους, και την Πολιτεία και την Εκκλησία η Ελλάδα ως Έθνος όχι ο ελλαδισμός αλλα ο Ελληνισμός κι αυτό το ξεχνάμε» είπε και συμπλήρωσε « Είναι μια ευκαιρία όλα αυτά και η αναθεώρηση του Συντάγματος και οι διαφορές που έχουμε μεταξύ μας να γίνουν αφορμές ώστε να αποφασίσουμε πράγματα που θα ωφελήσουν το λαό μας».

Κλείνοντας σημείωσε πως «Το ιδανικό για εμάς είναι να είναι ο καθένας στο σπίτι του αλλά να δουλεύουμε μαζί για να περνάμε καλά όλοι. Πολιτεία και Εκκλησία δεν είναι αντίπαλα πράγματα πρέπει να μάθουμε να συνεργαστούμε».

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αναμένεται να συνεδριάσει και την Τρίτη (6/11) για το ίδιο θέμα και να καταλήξει σε απόφαση.