Μπορεί τα περισσότερα σπίτια στη χώρα μας για πολλούς διαφορετικούς λόγους να μην χρειάζονται την παρέμβαση ειδικών της καθαριότητας όπως «Οι βασίλισσες της καθαριότητας», Aggie MacKenzie και Kim Woodburn, της γνωστής τηλεοπτικής σειράς του BBC, ωστόσο, κάποια είναι πιο καθαρά και πάντα τακτοποιημένα σε σύγκριση με ορισμένα άλλα, παρόλο που η νοικοκυρά εργάζεται και δεν κυκλοφορεί με το ξεσκονόπανο ανά χείρας. Όπως πολλά το νοικοκυριό δεν θέλει τόσο κόπο αλλά κυρίως τρόπο!

Κομβικό είναι τώρα και με την αλλαγή της εποχής και ενόψει του στρωσίματος των χαλιών, να τακτοποιήσετε το σπίτι σας και να τοποθετήσετε όλα τα πράγματα σας στη θέση τους. Εφόσον το κάνετε το νοικοκυριό γίνεται παιχνιδάκι, αφού μετά δεν έχετε παρά να φροντίσετε να παραμείνουν τα πράγματα στη θέση τους, ανεξάρτητα από το εάν ζείτε μόνη σας ή έχετε οικογένεια, τουτέστιν περισσότερους εν δυνάμει υπαίτιους για την ακαταστασία για παράδειγμα με τα ρούχα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά:

Το πρώτο πράγμα που πρέπει κάνετε όταν επιστρέφετε σπίτι, είναι να βγάζετε τα ρούχα και να φορέσετε ότι σας κάνει να νιώθετε άνετα. Τα ρούχα που βγάλατε αντί να τα παρατήσετε σε μια καρέκλα, φροντίστε να τα τοποθετήσετε εκεί που ανήκουν, δηλαδή είτε στην κρεμάστρα και την ντουλάπα ή στο καλάθι με τα άπλυτα. Το ίδιο ισχύει για τα πανωφόρια, τα παπούτσια, τις πετσέτες και ότι άλλο έχει χρησιμοποιηθεί. Αν δεν έχετε παπουτσοθήκη φτιάξτε μια θέση στη ντουλάπα σας για τα παπούτσια και τοποθετήστε τα εκεί, αντί για το πάτωμα δίπλα στην πόρτα. Η προμηθευτείτε τα κουτιά που υπάρχουν ώστε να τα αποθηκεύσετε σε άλλο χώρο. Επίσης, κρεμάστε το παλτό σας στη ντουλάπα σας ή σε μια κρεμάστρα τοίχου, αντί να το αφήσετε όπου να ‘ναι.

Ειδικά τα κουζινικά, τα πιάτα, τα ποτήρια και οι κούπες πρέπει να τοποθετούνται στη θέση τους αφού χρησιμοποιηθούν και πλυθούν και να μην περιφέρονται στο δωμάτιο των παιδιών, στο καθιστικό και στο μπαλκόνι.

Ποτέ να μην αφήνετε ακαταστασία μετά από ένα μαγείρεμα, μαζέψτε και πλύντε τα πιάτα και ότι άλλο χρησιμοποιήσετε, και καθαρίστε το μάτι της κουζίνας, τον φούρνο κ.ο.κ. Καλύτερα να αφιερώσετε πέντε λεπτά έπειτα από κάθε γεύμα για να πλύνετε τις κατασαρόλες ή να βάλετε στο πλυντήριο τα πιάτα, παρά βρεθείτε αντιμέτωπη στο τέλος της μέρας με μια μεγάλη στοίβα στο νεροχύτη. Φροντίστε να εκπαιδεύσετε και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, τουλάχιστον για ότι είναι να τοποθετηθεί στο πλυντήριο.

Ως γνωστόν όσο πιο φρέσκια είναι τυχόν βρωμιά τόσο ευκολότερα καθαρίζει. Περάστε με ένα σφουγγάρι ή βετέξ την επιφάνεια που φάγατε, μαγειρέψατε, ήπιατε καφέ αμέσως αφού τελειώσετε. Έτσι, δεν θα χρειαστεί να την τρίψετε με μανία σε επόμενη φάση, και να αναρωτιέστε όταν έρθει η μέρα της γενικής καθαριότητας, μα τι έπεσε εκεί πέρα και δεν βγαίνει. Εννοείται πως θα πρέπει να παίρνετε με σκούπα ή σκουπάκι τα ψίχουλα άμεσα.

Μην αμελείτε να τοποθετείτε τα πράγματα στη θέση τους, αφού τα χρησιμοποιήσετε. Τα κορνφλέικς στο ντουλάπι, το γάλα και το χυμό στο ψυγείο, το βιβλίο στη βιβλιοθήκη και τα χρησιμοποιημένα πιάτα στο πλυντήριο. Επίσης φροντίστε να βάζετε πλυντήριο με τα ρούχα σας όταν γεμίζει και να μην το αφήνετε για το τέλος της εβδομάδας, ειδικά εάν δεν διαθέτετε στεγνωτήριο.

Με την ευκαιρία του στρωσίματος των χαλιών φροντίστε να αλαφρύνεται το σπίτι από πράγματα που δεν χρησιμοποιούνται. Πετάξτε, πουλήστε, χαρίστε, ξεφορτωθείτε όπως μπορείτε ότι δεν χρησιμοποιείτε, και σας είναι άχρηστο.  Ο πιο μικρός όγκος πραγμάτων συνεπάγεται λιγότερο καθάρισμα.

Όσο για τις εφημερίδες, τα περιοδικά, τα προσπέκτους και τους λογαριασμούς, που βρίσκονται ατάκτως ειρημένοι ανά το σπίτι. Βάλτε τους λογαριασμούς σε έναν ειδικό φάκελο ώστε να ξέρετε τι έχετε και που ανά πάσα στιγμή για να μην ψάχνεστε, σε μια άλλη ζελατίνα τοποθετήστε κάποιους από τους καταλόγους delivery κ.ο.κ.

Όλοι βαριόμαστε κάποιες φορές να βγούμε βραδιάτικα από το σπίτι για τα σκουπίδια, ωστόσο είναι προτιμότερο  να φροντίζεις να αδειάζει το καλάθι με τα σκουπίδια καθημερινά, ώστε ούτε να μυρίζουν ούτε να βγάζουν τυχόν ζουμιά, ακόμη και αν δεν έχει γεμίσει ο κάδος. Διπλές σακούλες βοηθούν να διατηρήσετε την καθαριότητα και σ’ αυτόν.

Σημαντικό είναι επίσης, ειδικά τώρα που κυκλοφορούν τόσες ιώσεις, να αερίζετε το σπίτι σας, για τουλάχιστον πέντε-δέκα λεπτά καθημερινά, ώστε να ανανεώνεται ο αέρας. Αν υπάρχουν καπνιστές στην οικογένεια, καλό είναι να μην καπνίζουν μέσα στο σπίτι. Έτσι ή αλλιώς φροντίστε να αερίζετε τακτικά και τα κλινοσκεπάσματα σας.

Αν κάνετε όλα τα παραπάνω, αφιερώσετε λίγο χρόνο στο σκούπισμα και το ξεσκόνισμα, δύο φορές τη βδομάδα, δεν θα χρειάζεται να τρέχετε πανικόβλητοι όταν κάποιος χτυπήσει το κουδούνι σας, θα γλιτώσετε την πολύωρη καθαριότητα το Σαββατοκύριακο και θα μπορέσετε να απολαύσετε το σπίτι σας. Ακόμη το σκέφτεστε;