Θερμοκρασίες υψηλότερες έως και κατά 8 ºC σε σχέση με το συνηθισμένο για την εποχή είχαμε τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η απόκλιση από τις μέσες κλιματικές τιμές θα αρχίσει να μειώνεται από αύριο ενώ εκτιμάται ότι ο υδράργυρος από τα μέσα Νοεμβρίου μέχρι το τέλος του μήνα θα παραμείνει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Προσαρμογή του καιρού στα φυσιολογικά επίπεδα αναμένεται και ως προς τις βροχοπτώσεις μετά το ξηρό πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα. Σύμφωνα με τους ερευνητές Κώστα Λαγουβάρδο και Βάσω Κοτρώνη τα ποσοστά βροχής θα σημειώσουν ανοδική πορεία από τις 14 Νοεμβρίου ενώ κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα αναμένονται βροχές που θα κινηθούν κοντά ή και υψηλότερα από τις κλιματικές τιμές. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι βροχοπτώσεις θα είναι υψηλότερες έως και κατά 50% σε σχέση με τις μέσες βροχοπτώσεις του Νοεμβρίου.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από το μηνιαίο προγνωστικό μοντέλο του Ινστιτούτου Ατμοσφαιρικών Επιστημών και Κλίματος (ISAC-CNR) που λειτουργεί στην Μπολόνια της Ιταλίας. Το μοντέλο βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο. Συνεργασία με το ISAC-CNR διατηρεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.