Φόρο τιμής στους δημοσιογράφους που κάνουν την δουλειά τους καθημερινά παρά τους εκφοβισμούς και τις απειλές, αποτίει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Κατά της Ατιμωρησίας για τα Εγκλήματα κατά των Δημοσιογράφων. «Το έργο τους και αυτό των πεσόντων συναδέλφων τους, μας θυμίζει ότι η αλήθεια δεν πεθαίνει ποτέ. Ούτε η δέσμευσή μας για το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης» σημειώνει στο μήνυμά του ο κ. Γκουτέρες.

Παράλληλα, στέλνει το μήνυμα πως το ρεπορτάζ δεν είναι έγκλημα και απευθύνει έκκληση για τη στήριξη των δημοσιογράφων, της αλήθειας και της δικαιοσύνης. Ειδικότερα, καλεί τις κυβερνήσεις και τη διεθνή κοινότητα να προστατεύσουν τους δημοσιογράφους και να δημιουργήσουν τις συνθήκες που χρειάζονται για να κάνουν τη δουλειά τους.

Επίσης, ο κ. Γκουτέρες δηλώνει βαθιά προβληματισμένος από τον αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων και την κουλτούρα της ατιμωρησίας και διαμηνύει ότι «όταν οι δημοσιογράφοι στοχοποιούνται, οι κοινωνίες στο σύνολό τους πληρώνουν ένα τίμημα».

Αναφερόμενους στους δημοσιογράφους που έχουν χάσει τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, σημειώνει πως σε λιγότερο από μια δεκαετία περισσότεροι από χίλιοι δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της αναγκαίας εργασίας τους, μόνο φέτος τουλάχιστον 88 και προσθέτει ότι εννέα από τις δέκα περιπτώσεις είναι άλυτες, χωρίς κανείς να έχει λογοδοτήσει.

Στο σημείο αυτό ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κάνει ειδική αναφορά στις γυναίκες δημοσιογράφους, λέγοντας ότι διατρέχουν συχνά μεγαλύτερο κίνδυνο στο να στοχοποιηθούν όχι μόνο για το ρεπορτάζ τους αλλά και λόγω του φύλου τους, συμπεριλαμβανομένης της απειλής σεξουαλικής βίας.

Τέλος, χαρακτηρίζει απαράδεκτο το γεγονός ότι πολλές χιλιάδες ακόμα δημοσιογράφοι έχουν υπάρξει θύματα επίθεσης, έχουν παρενοχληθεί, κρατηθεί ή φυλακισθεί με ψευδείς κατηγορίες, χωρίς τη νόμιμη διαδικασία και καθιστά σαφές πως αυτό δεν πρέπει να γίνει μια νέα κανονικότητα.