Τη λύση της συνεργασίας με τη γενική διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής που εμπλέκεται στην υπόθεση με τα ελληνικά POS και τις Χρυσές Βίζες σε Κινέζους ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα.

Η ανακοίνωση για την απόλυση της κυρία Νέλλης Τζάκου-Λαμπροπούλου έχει ως εξής:

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. ανακοινώνει τη λύση της συνεργασίας της με την κα Νέλλη Τζάκου-Λαμπροπούλου, Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής.

Υπενθυμίζεται ότι για να στηθεί η κομπίνα με την οποία βγήκαν από την Κίνα παράνομα τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ δια των POS της Εθνικής Τράπεζας, είχε αξιοποιηθεί ο θεσμός της «χρυσής βίζας», η οποία απονέμεται σε όσους πολίτες τρίτων χωρών αγοράσουν ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ εντός της ελληνικής επικράτειας, και η τεχνολογία των POS τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να μεταφερθούν παρανόμως εκτός Κίνας κεφάλαια που κατέχουν Κινέζοι επιχειρηματίες αλλά λόγω της ακολουθούμενης πολιτικής από το Πεκίνο δεν μπορούν να μεταφέρουν σε δυτικές τράπεζες.

Η κυρία Τζάκου ήταν ένα από τα ηγετικά στελέχη της Εθνικής Τράπεζας στα οποία είχε καταλογιστεί μεγάλη ευθύνη γιατί θεωρήθηκε ότι γνώριζε τις κινήσεις μεταφοράς κινεζικού συναλλάγματος μέσω POS αλλά συνέχιζε να τις εγκρίνει.