Τουλάχιστον 140 πτήσεις σε σύνολο 620 που ήταν προγραμματισμένες από το διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών Ζαβεντέμ ακυρώθηκαν εξαιτίας της απεργίας του προσωπικού που εργάζεται στην υπηρεσία αποσκευών, η οποία συνεχίζεται σήμερα για έκτη ημέρα, δήλωσε εκπρόσωπος της Brussels Airport, της εταιρείας που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο.

Η απεργία που ξεκίνησαν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι της βελγικής εταιρείας AviaPartner, που διαχειρίζεται τις αποσκευές 29 εταιριών, είχε αποτέλεσμα την ακύρωση 720 πτήσεων από την Πέμπτη και επηρέασε 100.000 ταξιδιώτες σε αυτή την περίοδο των διακοπών, εκτίμησε ο Λοράν Λεβό, πρόεδρος του συμβουλίου διοίκησης της εταιρίας.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της κινητοποίησης αυτής και ζητάμε συγγνώμη για την ταλαιπωρία», ανέφερε σήμερα το αεροδρόμιο των Βρυξελλών στην ιστοσελίδα του που παρέχει πληροφορίες στους ταξιδιώτες.

«Σαν συνιστούμε να μην μεταβαίνετε στο αεροδρόμιο για να παραλάβετε τις αποσκευές σας χωρίς να έχετε επικοινωνήσει προσωπικά», προειδοποίησε ωστόσο η εταιρία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο.

Οι συζητήσεις με τη διοίκηση της AviaPartner δεν ικανοποίησαν το προσωπικό. «Για εμάς, η έκτη μέρα είναι πολύ μακρά και πολύ βαριά. Ελπίζω πραγματικά με όλη μου την καρδιά ότι σήμερα θα έχουμε συμφωνία και θα μπορέσουμε να ξαναπιάσουμε δουλειά αύριο», δήλωσε στο RTBF ο συνδικαλιστής Ολιβιέρ Βαν Καμπ.

«Έχουμε προχωρήσει, υπάρχουν ωστόσο ακόμα πτυχές και κρίσιμα θέματα στα οποία δεν έχουμε συμφωνήσει», διευκρίνισε.

Περίπου 30 αεροπορικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι British Airways, El Al, Iberia, KLM, SAS, Ryanair και TUI Fly έχουν αναθέσει στην AviaPartner τη διαχείριση των αποσκευών των επιβατών τους.

Η AviaPartner μαζί με τη Swissport είναι οι δύο εταιρείες που έχουν αναλάβει τη διαχείριση των αποσκευών στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ.

Το αεροδρόμιο αυτό των Βρυξελλών είναι το μεγαλύτερο του Βελγίου. Το 2017 υποδέχθηκε σχεδόν 25 εκατομμύρια επιβάτες έναντι 7 εκατομμυρίων εκείνου του Σαρλερουά (νότια), του δεύτερου εθνικού αεροδρομίου.