Ένας πύραυλος που κατασκευάσθηκε από ιδιωτική κινεζική διαστημική εταιρεία, απέτυχε να τεθεί σε τροχιά μετά την εκτόξευσή του.

Η αποτυχία -που οφείλεται σε τεχνική δυσλειτουργία- θεωρείται πλήγμα στις φιλοδοξίες της Κίνας, παράλληλα με τις διαστημικές δραστηριότητες του κράτους, να δημιουργήσει ιδιωτικές διαστημικές εταιρείες κατά το πρότυπο της αμερικανικής Space Χ του Ελον Μασκ.

Ο ύψους 19 μέτρων πύραυλος Zhuque-1 (ZQ-1) είχε αναπτυχθεί από την Landscape με έδρα το Πεκίνο. Η εταιρεία έχει ιδρυθεί το 2015 και φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη ιδιωτική κινεζική εταιρεία που θα θέσει σε τροχιά ένα δορυφόρο.

Ο πύραυλος μετέφερε ένα δορυφόρο με όνομα «Μέλλον» για λογαριασμό της κρατικής Κεντρικής Τηλεόρασης της Κίνας (CCTV), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. Η Landscape σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι συνεχίζει να πιστεύει πως ήταν σωστή η απόφασή της να αναπτύξει πυραύλους μεταφοράς δορυφόρων.

Φέτος τον Μάιο είχε εκτοξευθεί με επιτυχία ο μικρότερος πύραυλος «Chong Liangjiang Star», ο πρώτος που έχει αναπτύξει μια άλλη ιδιωτική κινεζική διαστημική εταιρεία, επίσης με έδρα το Πεκίνο, η OneSpace Technology.

Από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2012, ο πρόεδρος Σι έχει θέσει ως προτεραιότητα την ανάδειξη της Κίνας σε διαστημική υπερδύναμη, έχοντας ως πρώτο φιλόδοξο στόχο τη δημιουργία ενός μόνιμου επανδρωμένου κινεζικού σταθμού γύρω από το Γη περίπου το 2022.