«Την Οκτωβρίου του 1940, αλλά και το Έπος της Αντίστασης, αποδεικνύουν ότι την Ιστορία τη γράφουν οι λαοί, παρά τις αντιξοότητες, τους αρνητικούς συσχετισμούς, τους φαινομενικά ισχυρότερους αντίπαλους» αναφέρει στο μήνυμά του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Σήμερα αποτίνουμε φόρο τιμής στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που θυσιάστηκαν, βασανίστηκαν, εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια της τριπλής Κατοχής της χώρας μας. Θυμόμαστε κάθε μαρτυρικό τόπο, κάθε τόπο εκτέλεσης, κάθε εστία αντίστασης, ενάντια στην τριπλή Κατοχή της χώρας μας» υπογραμμίζει η Κουμουνδούρου και συμπληρώνει:

«Τιμούμε την Αντίσταση του λαού μας, τους άντρες και τις γυναίκες που πρόσφεραν τη ζωή τους για την Ελευθερία, την Δημοκρατία, την κοινωνική Δικαιοσύνη. Θυμόμαστε και τιμούμε την ένδοξη και ηρωική ιστορία του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ και του ΕΛΑΣ».

«Σε μια Ευρώπη που σκοτεινιάζει ξανά, όπου τα φαντάσματα του εθνικισμού, της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού εμφανίζονται και πάλι, δυναμικά, αποτελεί υποχρέωση κάθε δημοκρατικού πολίτη, η προάσπιση των ίδιων, πανανθρώπινων ιδανικών που ενέπνευσαν την Αντίσταση: Αλληλεγγύη, κοινωνική Δικαιοσύνη, Ελευθερία, ανθρωπιά. Ειδικά στη χώρα μας, όπου οι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, ιδεολογικοί απόγονοι των ναζιστών, χύνουν ξανά το δηλητήριό τους, προσβάλλοντας την ιστορία της χώρας μας, μια χώρα διάσπαρτη από τόπους θυσίας» προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως είναι υποχρέωση όλων να μην ξεχαστούν ποτέ τα εγκλήματα του φασισμού και του ναζισμού, το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, των ομοφυλόφιλων, των Ρομά, των αντιφρονούντων, τις δολοφονίες αμάχων, τη λεηλασία των κατεχόμενων χωρών.

«Χρέος μας είναι η συνέχιση του αγώνα για μια καλύτερη ζωή, για μια κοινωνία που να θεμελιώνεται και να τιμά τις πανανθρώπινες αξίες για τις οποίες πάλεψαν οι ήρωες φαντάροι της Πίνδου, οι αντάρτες στα βουνά της Ελεύθερης Ελλάδας, οι άντρες κι οι γυναίκες που έδωσαν τον αγώνα για «το δίκιο και τη λευτεριά» καταλήγει η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.