Σε μακελειό εξελίχθηκε μια θρησκευτική λειτουργία σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ, όταν ένας 46χρονος ένοπλος άνδρας εισέβαλε στο χώρο και άνοιξε πυρ.

Θύματα της ένοπλης επίθεσης είναι τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι, ενώ έχουν τραυματιστεί ακόμη 12.

Νωρίτερα, ο διευθυντής της αρχής δημόσιας ασφάλειας του Πίτσμπουργκ Ουέντελ Χίσριτς είπε σε δημοσιογράφους ότι πρόκειται για «μία από τις χειρότερες σκηνές εγκλήματος που έχει δει ποτέ του».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το σκηνικό είναι πολύ άσχημο εντός της συναγωγής, υπάρχουν πολλοί νεκροί».

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για ένα έγκλημα μίσους» επισήμανε ο αξιωματούχος.

Το τηλεοπτικό δίκτυο KDKA, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές, μετέδωσε ότι ο ένοπλος εισήλθε στο κτίριο και άρχισε να φωνάζει «Όλοι οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν».

Ένας αξιωματικός της ομοσπονδιακής αστυνομίας επιβεβαίωσε στο Reuters ότι τουλάχιστον 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Οι δύο από τις έξι τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο δράστης

Δύο πηγές ταυτοποίησαν τον ύποπτο ως τον 46χρονο Ρόμπερτ Μπάουερς από το Πίτσμπουργκ.

Σε μια ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Μπάουερς αναφέρει ότι σε μια εβραϊκή οργάνωση υπέρ των προσφύγων, η Hebrew Immigrant Aid Society, «της αρέσει να φέρνει εισβολείς για να σκοτώσουν το λαό μας. Δεν μπορώ να κάθομαι άπραγος και να βλέπω τον λαό μου να σφαγιάζεται. Στα τσακίδια η οπτική σας, θα μπουκάρω».

Το παραπάνω μήνυμα αναρτήθηκε στο Gab, μια υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Φιλαδέλφεια, που δημιουργήθηκε ως εναλλακτική στο Twitter. Σε μια ανακοίνωση, το Gab.com επιβεβαίωσε ότι το προφίλ αυτό ανήκει πράγματι στον Μπάουερς.

Προς το παρόν δεν έχουν αποσαφηνιστεί επισήμως τα κίνητρά του.

Σύμφωνα με αξιωματικό του FBI ο δράστης χρησιμοποίησε ένα αυτόματο τουφέκι AR-15 για να διαπράξει την επίθεση.

O δράστης είναι τραυματισμένος και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Αυξημένες οι βίαιες επιθέσεις

Η συναγωγή Δέντρο της Ζωής ιδρύθηκε πριν από 150 χρόνια και βρίσκεται στη συνοικία Σκουίρελ Χιλ, όπου χτυπάει η καρδιά της εβραϊκής κοινότητας αυτής της πόλης στην πολιτεία της Πενσιλβάνιας.

Η επίθεση σημειώθηκε ενώ στις ΗΠΑ καταγράφθηκε το 2017 μια αύξηση στις επιθέσεις αντισημιτικού χαρακτήρα με 1.986 περιστατικά (παρενοχλήσεις, βανδαλισμούς, επιθέσεις) τη χρονιά αυτή, αυξημένα κατά 57% σε σύγκριση με το 2016, σύμφωνα με την οργάνωση Anti-defamation Leigue. Ωστόσο, οι βίαιες επιθέσεις εναντίον Εβραίων είναι πολύ σπάνιες.

Προς ακύρωση η προεκλογική συγκέντρωση του Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να ακυρώσει την προεκλογική συγκέντρωση, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στο Ιλινόι, μετά την φονική ένοπλη επίθεση σε μια συναγωγή στο Πίτσμπουργκ.

«Το εξετάζουμε» επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δηλώσεις του από το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One, σχετικά με το ενδεχόμενο της ματαίωσης της συγκέντρωσης στο Μερφισμπόρο, στο Ιλινόι, που είχε προγραμματιστεί για τις 16.30 τοπική ώρα (00.30 Κυριακής ώρα Ελλάδας).

Από την πλευρά του ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πομπέο καταδίκασε μια «επίθεση» σε βάρος της θρησκευτικής ελευθερίας μετά το μακελειό στο Πίτσμπουργκ.

«Αυτό που συνέβη στο Πίτσμπουργκ σήμερα δεν ήταν απλά εγκληματικό, ήταν διαβολικό» σημείωσε σε μια τηλεοπτική παρέμβαση.

Ήταν «μια επίθεση εναντίον αθώων Αμερικανών και μια επίθεση σε βάρος της θρησκευτικής ελευθερίας μας» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος.

Νωρίτερα μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, καταδίκασε το «μίσος» στις ΗΠΑ αναφερόμενος στο μακελειό.

Ο Τραμπ επισήμανε ότι «είναι ένα φοβερό, φοβερό πράγμα το τι συμβαίνει με το μίσος στη χώρας μας, κάτι πρέπει να γίνει».

Ο απολογισμός θα είναι «πιο μοιραίος» σε σύγκριση με τις πρώτε εκτιμήσεις, δήλωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους σε δημοσιογράφους, προτού αναχωρήσει για μια συνάντηση με αγρότες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε επίσης να καταστεί αυστηρότερη η νομοθεσία για την θανατική ποινή.

«Νομίζω ότι ένα πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να σκληρύνουμε τους νόμους σε σχέση με τα όπλα και την θανατική ποινή».

«Όταν άνθρωποι κάνουν αυτού του είδους τα πράγματα, θα πρέπει να τους επιβάλλεται η θανατική ποινή».

Εντούτοις, ο Ντόναλντ Τραμπ εκτιμά ότι οι πυροβολισμοί στο Πίτσμπουργκ δεν έχουν να κάνουν, παρά σε ελάχιστο βαθμό, με τη νόμους για την οπλοκατοχή.

Σοκαρισμένος ο Νετανιαχού

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε «συντετριμμένος και σοκαρισμένος» από την ένοπλη επίθεση σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 8 άνθρωποι.

«Ο λαός του Ισραήλ θρηνεί με τις οικογένειες των νεκρών. Στεκόμαστε στο πλευρό της εβραϊκής κοινότητας του Πίτσμπουργκ, στεκόμαστε στο πλευρό του αμερικανικού λαού ενώπιον αυτής της φρικτής αντισημιτικής κτηνωδίας και όλοι μας προσευχόμαστε για την ταχεία ανάρρωση των τραυματιών» επισήμανε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ σε μια ανακοίνωση.

Ιβάνκα Τραμπ: «Πρέπει να ενωθούμε εναντίον του μίσους και του Κακού».

Η Αμερική είναι «ισχυρότερη» από τις ενέργειες ενός «διεστραμμένου και δογματικού αντισημίτη» δήλωσε η κόρη του προέδρου των ΗΠΑ Ιβάνκα Τραμπ, που έχει ασπασθεί τον ιουδαϊσμό, στον απόηχο της φονικής ένοπλης επίθεσης σήμερα σε μια συναγωγή στο Πίτσμπουργκ.

«Όλοι οι καλοί Αμερικανοί στέκονται στο πλευρό του εβραϊκού λαού για να αντιταχθούν στις τρομοκρατικές ενέργειες και συμμερίζονται τον τρόμο, την αποστροφή και την αγανάκτηση μετά το μακελειό στο Πίτσμπουργκ» έγραψε η Ιβάνκα Τραμπ στο Twitter.

«Πρέπει να ενωθούμε εναντίον του μίσους και του Κακού».

Δείτε live μέσα από το δίκτυο του KDKA, τις εξελίξεις

https://www.facebook.com/CBSPittsburgh/videos/338009683432692/

Διαβάστε επίσης

Τραγωδία στο Πίτσμπουργκ : Τουλάχιστον οκτώ νεκροί μετά από πυροβολισμούς (εικόνες+video)

Πιο σκληρούς νόμους για όπλα και θανατική ποινή ζητά ο Τραμπ