Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, όταν το πρωί του Σαββάτου (τοπική ώρα) ένοπλος άνοιξε πυρ σε εβραϊκή συναγωγή στο Πίτσμπουργκ.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο KDKA, μέχρι στιγμή οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι είναι οκτώ, ενώ υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι που έχουν δεχτεί πυροβολισμούς, όμως δεν είναι γνωστή η κατάστασή τους.

Ο διευθυντής της αρχής δημόσιας ασφάλειας του Πίτσμπουργκ Ουέντελ Χίσριτς είπε σε δημοσιογράφους ότι πρόκειται για «μία από τις χειρότερες σκηνές εγκλήματος που έχει δει ποτέ του».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το σκηνικό είναι πολύ άσχημο εντός της συναγωγής, υπάρχουν πολλοί νεκροί».

https://www.facebook.com/CBSPittsburgh/videos/338009683432692/

Η ταυτότητα του δράστη

Όπως μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, ο άνδρας που σκόρπισε τον θάνατο ανοίγοντας πυρ σε μια συναγωγή στο Πίτσμπουργκ είναι 46 ετών και ονομάζεται Ρομπ Μπάουερς.

Προς το παρόν δεν έχουν αποσαφηνιστεί επισήμως τα κίνητρά του, μολονότι, αμερικανικά ΜΜΕ γράφουν ότι ο άνδρας αυτός είχε αναρτήσει μηνύματα αντισημιτικού περιεχομένου σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι ο δράστης είναι τραυματισμένος και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα πάντα με το KDKA, ο δράστης μπήκε στη συναγωγή και φώναξε «όλοι οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν».

https://twitter.com/CLovingoodWTAE/status/1056189620193509377

«Ο ύποπτος που φέρεται να άνοιξε πυρ βρίσκεται υπό κράτηση. Έχουμε πολλά θύματα στο εσωτερικό της συναγωγής, μεταξύ αυτών τρεις αστυνομικοί που δέχθηκαν πυρά» είπε στα ΜΜΕ ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ, υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα στον δράστη και τους αστυνομικούς, οι οποίοι χρειάστηκαν να χρησιμοποιήσουν τα αυτοκίνητα τους για να προστατευτούν από τα πυρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης κουβαλούσε μαζί του πολλά όπλα.

Αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι κάλεσαν την αστυνομία, τόνισαν ότι ο ένοπλος μπήκε στη συναγωγή και άνοιξε πυρ.

Το FBI θα ηγηθεί της έρευνας για την ένοπλη επίθεση.

Στη συναγωγή βρισκόταν σε εξέλιξη θρησκευτική λειτουργία, που ξεκίνησε στις 9:45 το πρωί.

«Μια τέτοια ημέρα, οι πόρτες παραμένουν ανοικτές, τελείται θρησκευτική λειτουργία, οποιοσδήποτε μπορεί να μπει και να βγει» εξήγησε στο KDKA ο Μάικλ Άισενμπεργκ, ο πρώην πρόεδρος της συναγωγής, επισημαίνοντας ότι η αστυνομία ενισχύει την παρουσία της στη συναγωγή για λόγους ασφαλείας μονάχα στις μεγάλες εορτές.

Την ίδια ώρα, ο Τζεφ Φινκελστάιν, ο διευθύνων σύμβουλος της εβραϊκής ομοσπονδίας του Πίτσμπουργκ, είπε σε δημοσιογράφους ότι στη λειτουργία το πρωί του Σαββάτου παρίστανται συνήθως περίπου 50-60 άνθρωποι στη συναγωγή Δένδρο της Ζωής. Η περιοχή Σκουίρελ Χιλ είναι μια συνοικία με κυρίως εβραϊκό πληθυσμό στο Πίτσμπουργκ, σύμφωνα με τον ίδιο.

https://twitter.com/WPXI_Lori/status/1056187087362375680

Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις και προχωρούν σε εκκένωση του χώρου, ενώ οι Αρχές συνιστούν στους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους.

Την 5η Νοεμβρίου του 2017, ένας πρώην στρατιωτικός σκότωσε με αυτόματο τουφέκι 26 ανθρώπους και τραυμάτισε 20 σε μια εκκλησία στο Τέξας κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης λειτουργίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με μήνυμά του στο Twitter επισήμανε ότι : «Παρακολουθώ τα όσα συμβαίνουν στο Πίτσμπουργκ. Αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στο σημείο. Άνθρωποι στην περιοχή Squirrel Hill πρέπει να παραμείνουν σε ασφαλή σημεία. Φαίνεται ότι υπάρχουν πολλοί νεκροί. Προσοχή στον ένοπλο. Ο Θεός μαζί σας!» είπε με μήνυμά του στο Twitter, o Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1056200966809288704

Νετανιαχού: Το Ισραήλ θρηνεί

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι είναι «συντετριμμένος και σοκαρισμένος» από την ένοπλη επίθεση σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 8 άνθρωποι.

«Ο λαός του Ισραήλ θρηνεί με τις οικογένειες των νεκρών. Στεκόμαστε στο πλευρό της εβραϊκής κοινότητας του Πίτσμπουργκ, στεκόμαστε στο πλευρό του αμερικανικού λαού ενώπιον αυτής της φρικτής αντισημιτικής κτηνωδίας και όλοι μας προσευχόμαστε για την ταχεία ανάρρωση των τραυματιών» επισήμανε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ σε μια ανακοίνωση.