Τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Οκτωβρίου αλλάζει η ώρα. Γυρίζουμε τους δείκτες των ρολογιών μας μια ώρα πίσω και υποδεχόμαστε την χειμερινή ώρα όπως κάθε χρονιά.

Φέτος ωστόσο, επικρατεί σύγχυση σχετικά με την αλλαγή της ώρας από θερινή σε χειμερινή μιας και η Κομισιόν πρότεινε να ανασταλεί οριστικά η εναλλαγή ανάμεσα σε θερινή και χειμερινή ώρα.

Μέχρι στιγμής η πρόταση του μέτρου δεν είναι υποχρεωτική, αλλά έχει προκαλέσει αναστάτωση μέχρι οι χώρες της ΕΕ να αποφασίσουν αν θα διατηρήσουν τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα. Η προθεσμία για την οριστική τους απόφαση έχει ορισθεί μέχρι το τέλος του Απριλίου του 2019.

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παρουσίασε στους ευρωβουλευτές την πρότασή του να τερματισθεί η υποχρέωση να προχωρούν οι δείκτες των ρολογιών μία ώρα τον Μάρτιο και στη συνέχεια να πηγαίνουν πίσω μία ώρα τον Οκτώβριο. Η πρόταση αυτή πρέπει τώρα να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από το Συμβούλιο της ΕΕ για να τεθεί σε εφαρμογή.

Στη συνέχεια, έγκειται στα κράτη μέλη να καθορίσουν ποια ώρα επιθυμούν να διατηρήσουν: τη θερινή ώρα ή τη χειμερινή ώρα.