Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο προκλητικός και αθυρόστομος σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Γιγίτ Μπουλούτ, εκτοξεύοντας εκ νέου απειλές ότι σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης με την Ελλάδα, η Τουρκία θα την καταστρέψει μέσα σε τρεις με τέσσις ώρες.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε Τούρκος δημοσιογράφος, παραθέτοντας σχετικό βίντεο στο twitter, ο γνωστός για τις επιθέσεις του κατά της χώρας μας, σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό, ανέφερε πως «η Ελλάδα θα καταστραφεί εντός τριών έως τεσσάρων ωρών, αν διεξάγει πόλεμο εναντίον της Τουρκίας».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ισχυρές δυνάμεις παροτρύνουν την Ελλάδα να επιτεθεί στην Τουρκία, σχολιάζοντας το περιστατικό, στο οποίο είχαν αναφερθεί τουρκικά ΜΜΕ, ότι η ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» παρενόχλησε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros.

Σε άλλο απόσπασμα των δηλώσεών του, ο σύμβουλος του Ερντογάν ανέφερε ότι το Ισραήλ παρέχει στα ελληνικά πολεμικά πλοία πληροφορίες που συλλέγει μέσω κατασκοπευτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν εναντίον του Barbaros.

https://twitter.com/abdbozkurt/status/1055781154706636801

Νωρίτερα την Πρασκευή το κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας είχε δυναμιστεί ακόμη περισσότερο καθώς μετά τις εξαγγελίες του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για την επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης, η Αγκυρα διεμήνυσε στην Αθήνα ότι δεν της πέφτει λόγος για την οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας της.

Σε έναν πόλεμο ανακοινώσεων που καλά κρατεί μέσα στην εβδομάδα, είναι η σειρά της Αγκυρας να απαντήσει στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το οποίο έκανε λόγο για «ανυπόστατες και αυθαίρετες θεωρίες» από την τουρκική πλευρά, σε σχέση με την ελληνική ΑΟΖ.

Ετσι, η Άγκυρα την Παρασκευσή βγήκε  στην αντεπίθεση για το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ, ανεβάζοντας για άλλη μια φορά τους τόνους της αντιπαράθεσης με το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Χαμί Ακσόι, σχολιάζοντας τη χθεσινή ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, διαμηνύει ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί συστάσεις από την Αθήνα.

Η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Αναφορικά με την οριοθέτηση των περιοχών ναυτικής δικαιοδοσίας, η Τουρκία, όπως ίσχυε και στο παρελθόν, θα συνεχίσει να ενεργεί σύμφωνα με δίκαιες αρχές και όλες τις σχετικές ειδικές περιστάσεις.

Σε αυτό το πνεύμα, δεν υπάρχει κάποια συμβουλή που θα μπορούσαμε να δεχθούμε από την Ελλάδα σχετικά με τις τεχνικές οριοθέτησης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».