Η ΕΕ πρέπει να σταματήσει την πώληση όπλων στην Σαουδική Αραβία μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Κάριν Κνάισλ σε γερμανική εφημερίδα, σημειώνοντας ότι η ενέργεια αυτή μπορεί να βοηθήσει επίσης στο να τερματιστεί «ο τρομερός πόλεμος στην Υεμένη».

Οι δηλώσεις αυτές της Αυστριακής υπουργού Εξωτερικών, η χώρα της οποίας ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, ακολουθούν αυτών που έγιναν από το Βερολίνο, το οποίο είπε ότι θα σταματήσει να εγκρίνει τις εξαγωγές όπλων στην Σαουδική Αραβία έως ότου διαλευκανθεί η υπόθεση γύρω από τον θάνατο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη. Η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ συζητάει επίσης με ποιον τρόπο θα μπορούσε να χειριστεί τις πωλήσεις που έχουν ήδη εγκριθεί.

Αναφερόμενη σε όλη την ΕΕ, η Κνάισλ δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt: «Η παύση στις παραδόσεις όπλων που πρότεινε η καγκελάριος Μέρκελ θα έδινε ένα σωστό μήνυμα». Η Αυστρία σταμάτησε να στέλνει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Σαουδική Αραβία τον Μάρτιο του 2015, πρόσθεσε.

Η Γαλλία και η Βρετανία είναι από τους μεγάλους προμηθευτές όπλων του Ριάντ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στον βασιλιά Σαλμάν την Τετάρτη ότι η Γαλλία, σε συντονισμό με τους εταίρους της, μπορεί να αναλάβει δράση κατά αυτών που θα κριθούν υπεύθυνοι για τη δολοφονία του δημοσιογράφου.

Ωστόσο από πέρυσι που ανέβηκε στην εξουσία, ο Μακρόν έχει αγνοήσει σε μεγάλο βαθμό τις διαμαρτυρίες για τις πωλήσεις όπλων τις οποίες θεωρεί ζωτικής σημασίας για τις θέσεις εργασίας και τις στρατηγικές σχέσεις της Γαλλίας στην περιοχή.

Οι συμφωνίες για όπλα της Γαλλίας με το Ριάντ ανέρχονταν συνολικά σε 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε απόφαση την Πέμπτη με την οποία καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να επιβάλουν ως σύνολο εμπάργκο όπλων στην Σαουδική Αραβία.

Η Μέρκελ επικοινώνησε με τον βασιλιά την Πέμπτη και καταδίκασε την δολοφονία του δημοσιογράφου σημειώνοντας ότι η Γερμανία προτίθεται να λάβει τα «κατάλληλα μέτρα» μαζί με τους διεθνείς εταίρους της, ανακοίνωσε η καγκελαρία.

Η Κνάισλ πρόσθεσε επίσης στις δηλώσεις που έκανε στη γερμανική εφημερίδα ότι ο πόλεμος στην Υεμένη και μια κρίση στις σχέσεις μεταξύ του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας και των αράβων συμμάχων της θα πρέπει να οδηγήσει σε κοινή δράση της ΕΕ». «Αν εμείς η ΕΕ ως σύνολο σταματήσουμε τις παραδόσεις όπλων στην Σαουδική Αραβία, αυτό μπορεί να βοηθήσει στον τερματισμό των συγκρούσεων αυτών», σημείωσε.

Ο υπό την Σαουδική Αραβία συνασπισμός δυνάμεων που επενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη το 2015 πραγματοποιεί συχνά αεροπορικές επιδρομές στη χώρα αυτή βάζοντας στο στόχαστρο τους αντάρτες Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν και συχνά έχει πλήξει αμάχους, αν και αρνείται οποιαδήποτε πρόθεση σε αυτό.

Στον πόλεμο αυτόν έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι, έχουν εκτοπιστεί περισσότερα από 2 εκατομμύρια και η Υεμένη βρίσκεται στα πρόθυρα εκτεταμένου λιμού.

Η Κνάισλ δήλωσε σχετικά με την υπόθεση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου ότι αυτό που συνέβη είναι «βαθύτατα συγκλονιστικό» και συνιστά μια άνευ προηγουμένου παράβαση του νόμου, αλλά, όπως σημείωσε, πρόκειται για το αποκορύφωμα δύο ετών «δραματικής επιδείνωσης της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Σαουδική Αραβία».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας επιβεβαίωσε ότι τα σχόλιά της αυτά είναι ακριβή, χωρίς να σχολιάσει περαιτέρω.