Ο σεισμός σημειώθηκε την 01:54 και είχε μέγεθος 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ το επίκεντρό του βρισκόταν στον θαλάσσιο χώρο 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και 280 χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά της Αθήνας.

Προηγήθηκε την 01.22 από τον ίδιο εστιακό χώρο δόνηση 4.9 Ρίχτερ και ακολούθησε στις 02.09 σεισμός 5,4 Ρίχτερ.

Νωρίτερα, το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS) ανακοίνωσε ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 6,8 βαθμών και το επίκεντρό του εντοπίστηκε περίπου 124 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πάτρας.

Συνεχείς μετασεισμοί, ορισμένοι αρκετά ισχυροί, συνεχίζουν να γίνονται αισθητοί στη Ζάκυνθο.

Μαρτυρίες από το νησί αναφέρουν ότι διακόπηκε η ηλεκτροδότηση (η οποία αποκαταστάθηκε αργότερα), προκλήθηκαν ζημιές και πάρα πολλοί κάτοικοι έχουν βγει τρομαγμένοι στους δρόμους.

Περιγράφουν πανικόβλητοι ότι ήταν μεγάλης διάρκειας δυνατός σεισμός που συνοδευόταν από βοή ενώ ακούγονταν να πέφτουν πράγματα.

«Τρέμει η ψυχή μας»

«Τρέμει η ψυχή μας, φοβόμαστε, γιατί ξαναζήσαμε τον σεισμό» αναφέρουν.

«Πέσανε όλα μας τα πράγματα στο σπίτι, ανοίξανε οι ντουλάπες, τα συρτάρια» τονίζουν, και στη μνήμη τους επανέρχονται εικόνες από παλαιότερο σεισμό.

Ενδεικτικές του πανικού που επικράτησε είναι οι δηλώσεις τους, σύμφωνα με τις οποίες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους άμεσα για να προστατευθούν.

«Ολα είναι πεταμένα κάτω, τέτοιο σεισμό δεν έχουμε ξανανιώσει» σημειώνουν, υπογραμμίζοντας ότι θα παραμείνουν το βράδυ εκτός σπιτιού, καθώς στο νησί σημειώνονται δυνατοί μετασεισμοί.

«Κόπηκε στα δυο το λιμάνι της Ζακύνθου»

«Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί πολιτών έως αυτή τη στιγμή. Εχουν αναφερθεί υλικές ζημιές σε κτίρια και σπίτια, κυρίως στην περιοχή του Λαγανά και του Αγίου Σωστή, που βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο. Ακόμη, έχουμε ζημιά στο λιμάνι του νησιού αλλά και σε κολώνες ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ», δήλωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου, Νίκος Τσίπηρας.

Κατολίσθηση βράχων σημειώθηκε στην περιοχή Κρυονερίου, χωρίς περαιτέρω προβλήματα ή ατυχήματα.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη συντονιστικό των τοπικών αρχών στο κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην πρωτεύουσα του νησιού.

Τα σχολεία στη Ζάκυνθο θα παραμείνουν κλειστά σήμερα Παρασκευή.

Η καταγραφή του σεισμού από το Σεισμολογικό Δίκτυο του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών:

Δείτε τον χάρτη του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου με το επίκεντρο του σεισμού:

Μεγάλες ζημιές στον Πύργο στα Στροφάδια

Πληροφορίες κάνουν λόγο για καταστροφή του Πύργου του καστρομοναστηριού στα Στροφάδια (κάτω).

Διακρίνονται σοβαρές ζημιές αλλά εκφράζονται φόβοι ότι το φως της ημέρας θα αποκαλύψει πολύ χειρότερη εικόνα.

Το μοναστήρι είχε πληγεί και το 1998, και από τότε δεν είχε γίνει καμία παρέμβαση για την αναστήλωσή του.

Η ανάρτηση του σεισμολόγου Ακη Τσελέντη στο Facebook για τον σεισμό:

Τρόμαξαν σε Αλβανία, Ιταλία, Μάλτα

Αισθητός στην Αλβανία, την Ιταλία και τη Μάλτα έγινε ο σεισμός, στον οποίο αναφέρθηκαν εκτενώς τα μέσα ενημέρωσης.

«Τρεις ισχυροί σεισμοί έπληξαν το Ιόνιο Πέλαγος, ισχυρό ταρακούνημα και στην Αλβανία» μετέδωσε η αλβανική έκδοση του balkanweb.com.

Μεγάλη αναστάτωση επικράτησε και σε περιοχές της νοτίου Ιταλίας. Σύμφωνα με το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA, ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην ανατολική ακτή της Puglia, στην Καλαβρία, στην ανατολική ακτή της Σικελίας αλλά και στην Καμπανία, με μερικές αναφορές και από τη Νάπολη.

Οι τοπικές υπηρεσίες δέχθηκαν πολλές κλήσεις τρομαγμένων πολιτών, ιδιαίτερα ενοίκων υψηλών κτιρίων. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς.

Το πρακτορείο ANSA μεταδίδει ότι μετά την ισχυρή δόνηση εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι και στις ακτές της Ιταλίας.

Εκτενώς κάλυψαν το θέμα και τα μέσα ενημέρωσης της Μάλτας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα timesofmalta.com, «σεισμός που χτύπησε την Ελλάδα νωρίς την Παρασκευή έγινε αισθητός και στη Μάλτα».

«Ο σεισμός έπληξε το Ιόνιο πέλαγος, 62 χιλιόμετρα δυτικά του Πύργου, στην Ελλάδα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα και είχε μέγεθος 6,5», σημειώνεται στο δημοσίευμα.