Ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε την Τετάρτη ότι η Σαουδική Αραβία δεν θα μπορούσε ποτέ να δολοφονήσει τον Τζαμάλ Κασόγκι χωρίς αμερικανική προστασία, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι ο φόνος του σαουδάραβα δημοσιογράφου και η προσπάθεια που έκανε κατόπιν η Σαουδική Αραβία να τον συγκαλύψει ήταν το «απόλυτο φιάσκο» και οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να ανακαλέσουν τις βίζες κάποιων από αυτούς που θεωρούνται υπεύθυνοι.

«Κανένας δεν θα φανταζόταν ότι στον σημερινό κόσμο και στον νέο αιώνα θα γινόμαστε θεατές ενός τόσο οργανωμένου φόνου και ότι ένα σύστημα θα σχεδίαζε μια τόσο ειδεχθή δολοφονία», είπε ο Ροχανί σύμφωνα με το πρακτορείο.

«Δεν νομίζω ότι μια χώρα θα τόλμαγε να διαπράξει ένα τέτοιο έγκλημα χωρίς την προστασία της Αμερικής».

Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία είναι εχθροί στην ίδια περιοχή και έχουν υποστηρίξει αντίπαλες πλευρές στις συγκρούσεις στη Συρία και την Υεμένη και διαφορετικές πολιτικές φράξιες στο Ιράκ και στον Λίβανο.

Η αμερικανική προστασία επέτρεψε στο Ριάντ να πραγματοποιήσει τους βομβαρδισμούς εναντίον των αμάχων στον πόλεμο στην Υεμένη, είπε ο Ροχανί, σύμφωνα με το πρακτορείο.

«Αν δεν υπήρχε καμία αμερικανική προστασία ο λαός της Υεμένης θα αντιμετώπιζε αυτούς τους κτηνώδεις βομβαρδισμούς;», διερωτήθηκε ο Ροχανί, ο οποίος κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να πραγματοποιήσει μια «αμερόληπτη» έρευνα για την «αδιανόητη» δολοφονία του Κασόγκι.