«Είτε αρέσει στους φίλους μας τους Ρώσους είτε δεν αρέσει, αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσουν την λύση που θα δώσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, διότι δεν έχουν άλλη επιλογή» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος κατά τη διάρκεια συνεστίασης στην Κωνσταντινούπολη, δίνοντας σκληρή απάντηση στο Πατριαρχείο Ρωσίας.

«Το οικουμενικό Πατριαρχείο για να επιλύσει το ουκρανικό εκκλησιαστικό θέμα, προβάλλει τα προνόμια και τα δικαιώματα που έχει από τους κανόνες των Οικουμενικών Συνόδων. Αυτοί οι κανόνες των Οικουμενικών συνόδων και μάλιστα της 4ης Οικουμενικής Συνόδου της Χαλκηδόνος, που δίνει τα συγκεκριμένα προνόμια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, είναι δεσμευτικοί για όλη την Ορθοδοξία. Είτε αρέσει στους φίλους μας τους Ρώσους είτε δεν αρέσει, αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσουν την λύση που θα δώσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, διότι δεν έχουν άλλη επιλογή», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Οικομενικός Πατριάρχης.

Σύμφωνα με τον Πατριάρχη  υπάρχουν και άρθρα τα οποία όπως είπε «θα είναι και καλοπληρωμένα από τους Ρώσους» και πρόσθεσε ότι: «η μαύρη προπαγάνδα των Ρώσων έχει ως αντικείμενο – θέμα κατ΄ αυτούς, γιατί εμείς δεν είμαστε θύμα ποτέ – το Οικουμενικό Πατριαρχείο, διότι δεν ανέχονται οι αδελφοί μας οι Σλάβοι, το προβάδισμα που έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και κατά συνέπεια το γένος μας, μέσα στη παγκόσμια Ορθοδοξία».

Τέλος αναφερόμενος στα επικριτικά δημοσιεύματα για τον χειρισμό του ουκρανικού ζητήματος, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε πως «ο Θεός μας έδωσε δύο αυτιά, το ένα από δω και το άλλο από εκεί», από το ένα να βάζουμε και από το άλλο να βγάζουμε.