«Θα λάβουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα αν χρειαστεί» στην Ανατολική Μεσόγειο δηλώνει αινιγματικά ο τούρκος πρόεδρος, την ώρα που η Άγκυρα δημιουργεί στην περιοχή σκηνικό έντασης με αποκορύφωμα το «θερμό» επεισόδιο του Barbaros με ελληνική φρεγάτα που επινόησαν την Πέμπτη τα τουρκικά ΜΜΕ.

Μετά τις χθεσινές απειλές του ότι «σε αυτού του είδους τις εμμονές θα συνεχίσουμε να δίνουμε την απάντησή μας με τον πιο σθεναρό τρόπο τόσο στο πεδίο (της μάχης) όσο και σε διπλωματικό επίπεδο», έχοντας στραμμένο το βλέμμα σε Αθήνα και Λευκωσία, τούρκοι δημοσιογράφοι ζήτησαν από τον Ταγίπ Ερντογάν να αξιολογήσει την υποτιθέμενη παρενόχληση του Barbaros από ελληνική φρεγάτα.

Όπως είπε, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ίδιος έμαθε για το περιστατικό μέσα στο αεροσκάφος από τον τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Ο Ακάρ είπε ότι η Τουρκία έχει δεσμεύσει μια περιοχή δυτικά της Κερύνειας μέχρι τη Μόρφου. «Όλα τα προβλήματα ξεκινούν από εδώ. Ότι οι Έλληνες οριοθετούν μόνοι τους δικές τους υποθετικές γραμμές και ενεργούν με βάση τις γραμμές που οριοθετούν η κάθε τους κίνηση είναι παραβίαση. Κατ’ εμάς οι γραμμές που έχουν οριοθετήσει δεν είναι κατάλληλες».

«Άλλωστε αυτός ήταν ο πραγματικός σκοπός μας, να δείξουμε ότι δεν αποδεχόμαστε αυτή την υφαλοκρηπίδα και γι’ αυτό πήγε στην περιοχή και το πλοίο μας, το Barbaros» πρόσθεσε.

«Στις 05.00 το πρωί (της 18ης Οκτωβρίου) ξεκίνησε ένα ελληνικό πλοίο που βρίσκονταν στα ύδατα του Λιβάνου και με διαταγή που έλαβε περνώντας από εδώ επενέβη. Αλλά εμείς από την αρχή είχαμε στείλει μία φρεγάτα να βρίσκεται δίπλα στο Barbaros. Κι έτσι με την επέμβασή της, οι ενέργειες του ελληνικού πλοίου έπεσαν όλες στο κενό» σημείωσε, επαναλαμβάνοντας πως την πρόθεση της Τουρκίας να συνεχίζει κανονικά τις δραστηριότητες στην περιοχή.