Ο ανώτατος στρατηγός των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν δήλωσε την Παρασκευή πως δεν πιστεύει ότι ήταν ο στόχος μιας επίθεσης κατά την οποία σκοτώθηκε ένας ισχυρός αρχηγός της αστυνομίας, και Αφγανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως ο ένοπλος μπορεί σκόπιμα να απέφυγε να τον χτυπήσει.

Ο ένοπλος δολοφόνησε τον αρχηγό της αστυνομίας της επαρχίας Κανταχάρ την Πέμπτη 18/10 καθώς και έναν ανώτατο αξιωματούχο της αφγανικής υπηρεσίας πληροφοριών, όμως ο διοικητής της υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ δύναμης των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, ο στρατηγός Σκοτ Μίλερ, ο οποίος στεκόταν σε κοντινή απόσταση όταν σημειώθηκε η επίθεση, δεν τραυματίστηκε.

«Η εκτίμησή μου είναι πως δεν ήμουν εγώ ο στόχος. Ήταν ένας πολύ περιορισμένος χώρος. Όμως δεν εκτιμώ πως ήμουν εγώ ο στόχος», είπε ο Μίλερ σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό του Αφγανιστάν Tolo News.

Ο στρατηγός Αμπντούλ Ραζίκ, διοικητής της αστυνομίας στη νότια επαρχία και ένας από τους πιο ισχυρούς αξιωματούχους ασφαλείας του Αφγανιστάν, τραυματίστηκε θανάσιμα από έναν σωματοφύλακα του επαρχιακού κυβερνήτη καθώς έβγαινε από μια συνάντηση με αξιωματούχους.

Επιπλέον, ο τοπικός επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών NDS σκοτώθηκε και ο επαρχιακός κυβερνήτης τραυματίστηκε σοβαρά, ενώ ο επιτιθέμενος σκοτώθηκε.

Ο Μίλερ ήταν επίσης στη συνάντηση και κατευθυνόταν προς το ελικόπτερο το οποίο θα τον μετέφερε πίσω στην Καμπούλ όταν ο σωματοφύλακας άνοιξε πυρ.

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν με μια ανακοίνωση την ευθύνη για την επίθεση λέγοντας ότι στόχος ήταν τόσο ο Ραζίκ όσο και ο Μίλερ.

Δύο Αμερικανοί και ένας εργολάβος του διεθνούς συνασπισμού τραυματίστηκαν, όμως Αφγανοί αξιωματούχοι ασφαλείας, που πιστεύουν ότι το Πακιστάν εμπλέκεται στο σχέδιο, είπαν πως πιστεύουν ότι ο επιτιθέμενος απέφυγε σκόπιμα να σκοτώσει τον Μίλερ.

«Δεν ήθελαν επιπτώσεις από τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα. Ήταν μια απλή προειδοποίηση για τον Μίλερ πως μπορούν να τον χτυπήσουν αν το θελήσουν», δήλωσε ένας από τους Αφγανούς αξιωματούχους, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο Ραζίκ ήταν σφοδρός επικριτής του Πακιστάν και των υπηρεσιών πληροφοριών του, τις οποίες Αφγανοί αξιωματούχοι κατηγορούν κάθε τόσο ότι υποστηρίζουν της επιχειρήσεις των Ταλιμπάν, κατηγορία την οποία αρνείται η Ισλαμαμπάντ.

Σήμερα, ο επικεφαλής του επιτελείου στρατού του Πακιστάν εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τη βία στην Κανταχάρ και λέει ότι υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες για την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή.

Ξένος αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε πως ο Ραζίκ είχε σταματήσει να επισκέπτεται την κατοικία του κυβερνήτη τους τελευταίους μήνες γιατί φοβόταν ότι ένοπλοι είχαν εισδύσει σε αυτό και είχε πάει αυτή τη φορά μόνο γιατί ο Μίλερ και η αντιπροσωπεία του βρίσκονταν εκεί.

Η ταυτότητα του δολοφόνου, ο οποίος σύμφωνα με Αφγανούς αξιωματούχους λέγεται Γκιουλμπουντίν, έγινε αμέσως γνωστή, και η αστυνομία προχώρησε σε τρεις συλλήψεις, ωστόσο οι λεπτομέρειες για την προέλευσή του ή για τον λόγο που πραγματοποίησε την επίθεση παραμένουν ασαφείς.

Ξένος υψηλόβαθμος αξιωματούχος ασφαλείας που ενημερώθηκε για την υπόθεση είπε πως ο επιτιθέμενος είχε προσληφθεί φέτος στην ομάδα για την ασφάλεια του κυβερνήτη.

Κανείς δεν έχει ζητήσει τη σορό του, αλλά οι συνάδελφοί του είπαν πως τα μέλη της οικογένειάς του ζουν στα περίχωρα της Κανταχάρ.