Με τη φράση «οι Περιφέρειες δεν σβήνουν φωτιές» η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου πέταξε από πάνω της κάθε ευθύνη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και την εκατόμβη νεκρών ενώ συνεχίζοντας την προσφιλή της τακτική, επιτέθηκε σε όσα ΜΜΕ την επικρίνουν.

Με συνέντευξή της στην ΕΡΤ το βράδυ της Πέμπτης, η κ. Δούρου επιχείρησε να δώσει απαντήσεις για όσα την επικρίνουν σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Οι Περιφέρειες δεν σβήνουν φωτιές». Αναφέρθηκε στα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής , στις χρονοβόρες διαδικασίες αλλά και για την κλήτευση της για την τραγωδία στη Μάνδρα.

Χαρακτήρισε θετικό το αποτέλεσμα της δικής της πορείας έναντι των «καταστρεπτικών πολιτικών» των αντιπάλων της στη μάχη για την επανεκλογή της στην Περιφέρεια.

Για την προβολή της κλήτευσης της από ορισμένα ΜΜΕ με υπότιτλους που την παρουσίαζαν ως «ύποπτη» η κ Δούρου απέδωσε στους «τηλεεισαγγελείς» την πρόθεση να υποκαταστήσουν τη Δικαιοσύνη με στόχο να πλήξουν την ίδια και την παράταξη της «Δύναμη Ζωής».

Απέδωσε την στοχοποίησή της στο γεγονός ότι δεν αποποιήθηκε την κομματική της προέλευση και ως Περιφέρεια «πήραμε θέση στο Δημοψήφισμα υπέρ του ΟΧΙ, στον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, στη δίωξη του Π Λαφαζάνη κ.ά.».

Σε ό,τι αφορά τη Μάνδρα, η κ. Δούρου επισήμανε ότι μέσα σε δύο χρόνια καλύφθηκαν κενά δεκαετιών «για ένα έργο που έπρεπε να έχει γίνει από το 1995». Για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής με 168 έργα κόστους μισού δισεκατομμυρίου ευρώ ανέφερε ότι οργανώθηκαν στη βάση ενός συνολικού σχεδιασμού καθώς νωρίτερα ο κάθε δήμος έκανε κάποιο μικρό έργο ρίχνοντας τα νερά στον διπλανό του. Όλα αυτά τα έργα, υπογράμμισε, τροχοδρομήθηκαν με εντολή μου στις 22/10/2014. Πριν δεν υπήρχε κάποια σχετική εντολή γιατί απλά «τα έργα αυτά δεν έχουν κορδέλες και αγιασμούς».

Ωστόσο, εξέφρασε αμφιβολία για το κατά πόσον μπορεί να θεωρηθεί θωρακισμένη μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από «αδράνεια δεκαετιών σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής» Ή όπως επισήμανε ο καθηγητής κ. Λέκκας με την αφορμή της πυρκαγιάς στο Μάτι «αφήσαμε να δημιουργηθούν παγίδες στην πατρίδα μας», υπενθύμισε η Περιφερειάρχης ερωτηθείσα για το ποιος έφταιγε τη μοιραία βραδιά, «εάν είχε ενημερωθεί ο πρωθυπουργός για τους νεκρούς στη σύσκεψη, εάν έγιναν λάθη επικοινωνιακά κ.λ.π». Τόνισε ότι εάν ο Αλ. Τσίπρας ήθελε να κρυφτεί θα έμενε στο Μόσταρ , ότι οι νεκροί δεν κρύβονται και ότι δεν είχαν γνώση για τα θύματα»

Αναφορικά με το ποιος φταίει η κ Δούρου υπενθύμισε ότι ήταν η μόνη που είπε εκείνο το βράδυ «Δεν μπορεί να έχουν γίνει όλα καλά και να έχουν χαθεί τόσες ζωές». Επανέλαβε ότι οι Περιφέρειες δεν σβήνουν φωτιές, έχουν υποβοηθητικό ρόλο για την πυροσβεστική, «όπως έγινε στην Εύβοια και στην Κέρκυρα αλλά και στην οργανωμένη απομάκρυνση την οποία κάνουν οι δήμοι».

Τέλος για τις μετεκλογικές συνεργασίες η κ Δούρου επισήμαινε ότι αυτό θα έπρεπε να καθορίζεται από τις προγραμματικές δεσμεύσεις, εξέφρασε την πίστη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογέςμ όπως και η ίδια τις αυτοδιοικητικές για την Περιφέρεια, γιατί όπως είπε αυτή την φορά δεν θα είναι μόνη αλλά μαζί όλοι όσοι αναγνωρίζουν το πολύπλευρο και ουσιώδες έργο που έχει προχωρήσει σε όλα τα επίπεδα η Περιφέρεια Αττικής.