«Δεν έχω διαβάσει την επιστολή και δεν θα τη δημοσιοποιήσω», απάντησε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες εμμέσως στον Νίκο Κοτζιά που απειλεί Μαξίμου και Καμμένο να δημοσιοποιήσει την 9σέλιδη επιστολή παραίτησής του.

Ενημερώθηκα για μια επιστολή που είναι στο γραφείο μου με την ένδειξη αυστηρά προσωπική είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι θα τη διαβάσει με προσοχή και αύριο θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Κ. Κοτζιά.

Δεν δημοσιοποιώ επιστολές που απευθύνονται σε μένα ως αυστηρά προσωπικές και πρόσθεσε «το θέμα αυτό έχει λήξει δεν πρόκειται να δώσω καμία συνέχεια. Ο Νίκος Κοτζίας αφήνει πίσω του ένα σπουδαίο έργο και έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη για όλους εμάς να συνεχίσουμε μια σειρά από στρατηγικές που ίδιος εμπνεύστηκε και μαζί σχεδιάσαμε», είπε και πρόσθεσε ότι ο Νίκος Κοτζίας δεν ήταν απλά ένα υπουργός και συνεργάτης μου αλλά ένα ανοιχτό βιβλίο στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και θα έχω αυτή τη δυνατότητα αυτό το βιβλίο να το συμβουλεύομαι  τακτικά.

Ερωτηθείς σχετικά για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ή την πιθανότητα ο κ. Τσίπρα να αναζητήσει ψήφου εμπιστοσύνης από την παρούσα Βουλή,  είπε ότι «δημοσιεύματα για εκλογές εντός διμήνου υπάρχουν εδώ και δυόμιση χρόνια. Θα συμβούλευα όσοι προβλέπουν εκλογές να παίξουν και κανένα λόττο, γιατί  οι προβλέψεις τους δεν έχουν επαληθευτεί» επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

«Οι κυβερνήσεις ζητούν ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή όταν αμφισβητείται η εμπιστοσύνη της Βουλής σε αυτές. Τούτη την ώρα, νομίζω είναι πανθομολογούμενο ότι η κυβέρνησή μου χαίρει της πλήρους και απόλυτης στήριξης της πλειοψηφίας της εθνικής μας αντιπροσωπείας».

Ερωτηθείς για τις διαφοροποιήσεις του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, επεσήμανε ότι στις συμμαχικές κυβερνήσεις υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. «Άλλο όμως η διαφορετική άποψη κι άλλο η εθνική γραμμή που διατυπώνεται διεθνώς από τους υπουργούς. Από δω και στο εξής όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό, θα βρίσκεται εκεί με το καπέλο της εθνικής γραμμής», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πρόσθεσε ότι στο εσωτερικό βεβαίως, ο δημόσιος διάλογος είναι στοιχείο της δημοκρατίας και είναι απολύτως σεβαστό.

«Η κυβέρνηση προχωρά, έχει σαφή προορισμό, σαφή στόχο και η πορεία της δεν απειλείται και δεν αμφισβητείται από κανέναν», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα θα υποστηρίξει αίτημα παράτασης για το Brexit αν τεθεί», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Για το Brexit, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την υπόλοιπη Ευρώπη, δηλαδή, με την ΕΕ είναι σε ένα κρίσιμο σημείο, κινείται επί ξυρού ακμής», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, Είπε ως προς το θέμα ότι υπάρχει ένα αδιέξοδο και εξέφρασε την ελπίδα ότι είναι προσωρινό. Είπε ότι είναι και πολιτικό αδιέξοδο από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες του διαπραγματευτή της ΕΕ, Μ. Μπαρνιέ, και θεωρεί πως υπάρχουν τρόποι για να βγούμε από το αδιέξοδο χωρίς να διολισθήσουμε σε επικίνδυνους δρόμους. «Εάν τεθεί επισήμως θέμα παράτασης της μεταβατικής περιόδου, ώστε να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση, η Ελλάδα προτίθεται αυτό το αίτημα να το υποστηρίξει», είπε.

Η Ευρώπη πρέπει να λύνει προβλήματα και όχι να τα αναβάλλει είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τα θέματα που συναρτώνται με την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ η τακτική των καθυστερήσεων και αναβολών στις οποίες επιδίδεται η ΕΕ, είναι σε βάρος της Ευρώπης, της αξιοπιστίας των πολιτικών ηγεσιών και των λαών.

Σημείωσε ότι υποστήριξε πως «δεν μπορούμε να παραπέμψουμε τον κινητήριο μοχλό της ενωμένης Ευρώπης, που είναι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, στις μετεκλογικές καλένδες» και πως «η όποια καθυστέρηση θα αποτελέσει κίνδυνο για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη». Είπε ότι ήταν αυστηρός λέγοντας στους συναδέλφους του ότι αυτή η τακτική πρέπει να σταματήσει.

Όπως ανακοίνωσε πρότεινε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου κατά της Ανεργίας από κοινού με τον ισπανό πρωθυπουργό.