Για ανεπαρκή πρόοδο στις συνομιλίες για το Brexit έκανε λόγο η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, εμφανώς πιο συγκρατημένη σε σχέση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος εμφανίστηκε νωρίτερα αισιόδοξος για εξεύρεση λύσης.

«Η ΕΕ δεν έχει αποφασίσει την ημερομηνία για ειδική Σύνοδο Κορυφής για το Brexit λόγω της ανεπαρκούς προόδου στις συνομιλίες εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου» δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, στις Βρυξέλλες, μετά τη διάσκεψη των ηγετών της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε πως η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους σχετικά με το ιρλανδικό ζήτημα όσον αφορά τα σύνορα.

«Μόλις έχουμε επαρκή πρόοδο, θα συναντηθούμε ξανά ανά πάσα στιγμή. Γνωρίζουμε ότι όσο το συντομότερο τόσο το καλύτερο» είπε, αποσαφηνίζοντας πάντως πως, προς το παρόν, δεν μπορεί να προβλεφθεί πότε θα λάβει χώρα μια τέτοια συνάντηση».

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως «το κλίμα είναι πολύ καλύτερο από το Σάλτσμπουργκ. Είμαστε πιο κοντά σε τελικές λύσεις και μια συμφωνία για το Brexit, αν και μάλλον αυτό το συμπέρασμα είναι περισσότερο συναισθηματικό απ’ ό,τι λογικό».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε πως «έτοιμος» να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου μόλις ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, επιβεβαιώσει πως έχει σημειωθεί «αποφασιστική πρόοδος», σημειώνοντας όμως ότι αυτή η πρόοδος δεν έχει επιτευχθεί ακόμα.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της παράτασης της μεταβατικής περιόδου, ανέφερε ότι δεν συζητήθηκε μεταξύ των «27», ωστόσο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι εφόσον έρθει το αίτημα αυτό από τη βρετανική πλευρά, οι Ευρωπαίοι θα το δεχθούν προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

Τα λεγόμενα Τουσκ επιβεβαίωσε και η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, η οποία, αναφερόμενη στο ζήτημα της παράτασης της μεταβατικής περιόδου, είπε ότι το Λονδίνο δεν έχει προτείνει κάτι τέτοιο, όμως αυτή η επιλογή θα μπορούσε να βοηθήσει να επιλυθεί το ζήτημα των συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

«Αυτό που αναδύθηκε είναι η ιδέα ότι μια επιλογή παράτασης της περιόδου εφαρμογής για μερικούς μήνες θα μπορούσε να αποτελέσει μια λύση σε αυτό το ζήτημα. Εμείς εδώ δεν προτείνουμε την παράταση. Αυτό που κάνουμε είναι να εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε μια λύση» κατέληξε.