«Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» τονίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τη νέα παράνομη τουρκική Navtex που αναγγέλθηκε από τον τουρκικό σταθμό Αττάλειας βάσει της οποίας το πλοίο Mπαρμπαρός πρόκειται να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Είναι η πρώτη ανακοίνωση που εκδίδει το ΥΠΕΞ, λίγες ώρες μετά την ανάληψη της ηγεσίας του από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Από την ανακοίνωση γίνεται σαφές πως η ελληνική κυβέρνηση για μία ακόμα αφορά θα αρκεστεί στην αποστολή διαβημάτων σε διεθνείς οργανισμούς καταδικάζοντας την αποφάση της Τουρκίας να εγκαταστήσει σκάφος της στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ωστόσο η πρόκληση της Τουρκίας είναι σοβαρότατη και καταδεικνύει πως από ελληνικής πλευράς δεν υπάρχει πολιτική αποτροπής τέτοιων ενεργειών που αμφισβητούν εμπράκτως την έκταση της ελληνικής επικράτειας.

Στην ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ υπενθυμίζει ότι «για τη διενέργεια ανάλογων ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές». Και συμπληρώνει: «Επιπλέον, η ευθύνη έκδοσης της σχετικής Navtex ανήκει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν τηρήθηκαν για μια εισέτι φορά από τουρκικής πλευράς οι προβλεπόμενες από το διεθνές δίκαιο διαδικασίες και οι διεθνείς κανόνες, γεγονός το οποίο η ελληνική πλευρά επισημαίνει μετ’ επιτάσεως σε έντονο διάβημα το οποίο γίνεται κατά παγία πρακτική έναντι των τουρκικών αρχών».