Την έντονη ανησυχία της εκφράζει η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΕΔΑ) για την κατάσταση στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και ιδιαίτερα σε αυτό της Μόριας.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΕΔΑ επαναλαμβάνει την πάγια θέση της για τον άμεσο τερματισμό του εγκλωβισμού των αιτούντων διεθνή προστασία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την άρση του γεωγραφικού περιορισμού. «Επείγοντα χαρακτήρα έχουν η άμεση μεταφορά όλων των ευάλωτων ατόμων σε ασφαλείς και κατάλληλους χώρους υποδοχής στην ενδοχώρα και η εξασφάλιση της ομαλής ροής αποτελεσματικού ελέγχου των όρων παροχής διεθνούς προστασίας στις αντίστοιχες υποδομές», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα η Εθνική Επιτροπή καλεί εκ νέου τις ελληνικές και ευρωπαϊκές Αρχές «να επανεξετάσουν άμεσα τη συνολική πολιτική υποδοχής των αιτούντων διεθνή προστασία στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση… Το κράτος δικαίου και η προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αποτελούν τον πυρήνα των κοινών αξιών επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ».

Μάλιστα, η ΕΕΔΑ δηλώνει έτοιμη να χρησιμοποιήσει το πλήρες οπλοστάσιο της ευρωπαϊκής και διεθνούς έννομης τάξης, προκειμένου, όπως υπογραμμίζει, να εξασφαλίσει το έγκαιρο και αποτελεσματικό σεβασμό των δικαιωμάτων όλων όσοι αιτούνται διεθνή προστασία στην περιοχή και τελικά να προστατεύσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.