Ο γιος ενός μετανάστη ανθρακωρύχου στο Βέλγιο εξελέγη δήμαρχος σε περιοχή των Βρυξελλών. Πρόκειται για τον μετανάστη στο Βέλγιο δεύτερης γενιάς, Χρήστο Δουλκερίδη, ο οποίος κατάφερε να κερδίσει στις τοπικές εκλογές την παραδοσιακή κεντροδεξιά και να γίνει δήμαρχος.

Ενα… πράσινο κύμα, που φάνηκε και από την μεγάλη αύξηση των ποσοστών των «Πρασίνων» στη Βαυαρία, σάρωσε και το Βέλγιο με τους Οικολόγους – Πράσινους να ενισχύονται/

Στον δήμο των Ιξελλών (Ixelles), όπου βρίσκεται, μεταξύ άλλων, και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι Πράσινοι με επικεφαλής τον Δουλκερίδη ήλθαν πρώτοι με ποσοστό της τάξεως του 33%. Είναι ο πρώτος Ελληνας που καταλαμβάνει δήμο στην περιφέρεια των Βρυξελλών. Η νίκη έχει ιδιαίτερα σημασία γιατί από τα μέσα του 19ου αιώνα υπερίσχυε το κεντροδεξιό κόμμα MR στο οποίο ανήκει και ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ. Το MR έρχεται δεύτερο στις Ιξέλλες με ποσοστό 26%.

Ποιος είναι

Ο Δουλκερίδης είναι γιος μεταναστών ανθρακωρύχων της δεκαετίας του 1960, ο Δουλκερίδης γεννήθηκε στο Βέλγιο και μπήκε στην πολιτική πριν από περίπου 30 χρόνια, τα τελευταία 20 με τους Οικολόγους. Το 2009, μετά τη μεγάλη επιτυχία του κόμματός του στις περιφερειακές εκλογές, με ποσοστό που άγγιξε το 20%, είχε μπει στην περιφερειακή κυβέρνηση των Βρυξελλών ως υφυπουργός Στέγασης (ένα από τα σοβαρότερα υπουργεία).

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ, ο Δουλκερίδης σημείωσε ότι η άνοδος των Οικολόγων στο Βέλγιο οφείλεται σε δύο παράγοντες: «Στο γεγονός ότι με ιδεολογική συνέπεια παλεύουν κατά του μεγαλύτερου κινδύνου που απειλεί σήμερα την ανθρωπότητα, την κλιματική αλλαγή, καθώς επίσης και στο γεγονός ότι μάχονται τον σκοταδισμό και την Ακροδεξιά που απειλούν σήμερα την Ευρώπη».